fundatia vodafone

Prima dată când am donat sânge, cu mulți ani în urmă, la Ploiești, m-am simțit oarecum ca într-un film horror.
M-am așezat pe un fotoliu și mi s-a cerut să bag brațul printr-o gaură în zid, dincolo de care o asistentă lucra cu acul în vena mea.
N-ai cum să te simți confortabil dacă nu știi, nu vezi „ce-ți face”, plus că au existat cazuri de fractură a brațului când donatorii au mai leșinat.
O fotografie destul de recentă cu o astfel de cameră de donare sânge, model 1960:

fundatia vodafone

Așa și-au imaginat medicii de acum 50 de ani un sistem eficient și sigur de donare. Dar, între timp, s-a dovedit, evident, depășit.

Multe dintre centrele județene de transfuzie sanguină aveau nevoie urgentă de ajutor la începutul anilor 2000, de la renovare, igienizare și până la dotări.
Un exemplu: o fotografie cu fotoliile pe care erau invitați să se așeze donatorii din Cluj până nu cu mult timp în urmă.

fundația vodafone

Siguranță. Acum poți merge la oricare dintre cele 41 de centre de transfuzie sanguină din România cu încredere.  Toate au fost renovate și redotate, în urma unui efort de patru ani, de către Fundația Vodafone și Asociația React.

Odată cu renovările au fost regândit și traseul pe care merg donatorii și sângele până să ajungă la pacienți.
Donatorilor nu li se mai cere să bage brațul printr-o „suspectă” gaură în zid, ci asistentele și medicii stau alături de ei în sala de prelevare a sângelui (foto jos).

În vizită la Centrul de transfuzie sanguină din Ploiești
Spre documentare, am vizitat acest centru, iar ghid ne-a fost dr. Georgeta Hanganu, director.

fundatia vodafone

Una dintre sălile de donare:

fundatia vodafone

Așa arată sala de așteptare refăcută:

fundatia vodafone

Nevoia de sânge a crescut mult și va crește în continuare. O parte din noile tehnici chirurgicale și tratamente oncologice trebuie susținute cu componente de sânge. În viitor, vor fi prelucrate și produse din plasmă stabile, asimilabile medicamentelor.
La o donare sunt recoltați 450 ml de sânge. O parte din sânge este „desfăcut” în componente, în principal trei: concentrat eritrocitar, plasma proaspată congelată, concentrat trombocitar standard.
Un exemplu: una dintre componentele separate din sânge, plasma, este congelată la minus 35 de grade în așteptarea pacienților:

fundatia vodafone

Sunt și donări mai complexe, precum cea de „afereză”. Donatorul este conectat la o mașină (foto jos) și timp de 40-60 de minute i se recoltează doar plasmă și trombocite.

fundatia vodafone

Traseul sângelui donat este monitorizat prin sistemul informatic al centrului de transfuzie, iar analizele complexe sunt făcute de astfel de roboți:

Doar 2% dintre românii maturi donează sânge. Însă în urma programului de reabilitate a centrelor și a campaniilor de informare, vârsta donatorilor a scăzut. Cam 30% din total sunt tineri.

Cum de avem astăzi o rețea națională decentă de centre de transfuzie
Acum 11 ani, Fundația Vodafone România și Asociația React au pornit programul „O șansă pentru viață”, de informare despre importanța donării de sânge.
Nu toate centrele de donare inspirau încredere prin condițiile oferite, așa că în 2014, programul a fost extins cu renovarea și dotarea acestor centre.
În această primăvară s-a tras linia finală a acestui program național: toate cele 41 de centre de transfuzie sanguină din România sunt acum puse la punct.
Un montaj foto ca exemplu, de la Centru de transfuzie Iași:

fundatia vodafone

Investiția Fundației Vodafone în acest program este de 1 milion de euro. Dincolo de aceste fonduri, peste 6000 de donatori au porvenit dintre angajați Vodafone în ultimii ani.

fundatia vodafone

Mai multe detalii despre programele fundației: www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/  si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close