Închide

Ce vrei să cauți?

Sute de nou-născuți salvați în fiecare an datorită proiectelor Fundației Vodafone (p)

fundatia vodafone
fundatia vodafone

Închide ochii.  Închipuie-ți curtea unei școli cu 12 clase de elevi ieșiti în recreație, care se joacă.
Sunt, cu totul, 320 de copii. Ai imaginea?
Atâția copii au fost salvați doar anul trecut în secția de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului „Marie Curie” din București.
Copiii aceștia au venit pe lume cu probleme serioase de sănătate și n-ar fi avut nicio șansă să trăiască, dacă medicii nu ar fi lucrat cea mai nouă și sofisticată aparatură medicală.

Dr. Cătălin Cârstoveanu, șeful secției terapie intensivă nou născuți de la Spitalul de Urgență Marie Curie București

Această secție de terapie intensivă pentru nou-născuți este cea mai modernă din sud-estul Europei. Clădirea cu patru etaje a fost construită de la zero, iar fondurile pentru construcție și dotare au venit de la Fundația Vodafone, de la Asociația „Inima Copiilor” și din donațiile românilor.

Fundația Vodafone România investește 1,1 milioane euro și la Constanța
Secția de Neonatologie de la Spitalul Județean Constanța nu a mai fost renovată de la inaugurarea din 1968. Peste 1000 de copii din sud-estul României, născuți cu probleme, sunt tratați aici în fiecare an.
Pentru că secția a funcționat cu dotări vechi și slabe, mortalitatea infantilă în zonă este de trei ori mai mare decât media europeană.

După succesul de la Spitalul „Marie Curie”, Fundația Vodafone România a anunțat vara trecută replicarea proiectului și la Constanța – renovarea și modernizarea Secției de terapie intensivă nou-născuți.
La lansarea proiectului, fundația anunțase că bugetul necesar, estimat la 1,3 milioane de euro, va fi asigurat în urma unei campanii de donații și sponsorizări derulate de cei doi parteneri, asociațiile „Dăruiește Aripi” și ”Inima Copiilor”, fundația urmând să dubleze fondurile strânse astfel.

În reconstrucția noii secții medicale au apărut însă lucrări neprevăzute, astfel că bugetul a urcat la 1,5 milioane de euro.
În aceste condiții, Fundația Vodafone România a anunțat ieri, la conferința Connecting for Good, că va investi 1,1 milioane de euro în Secția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Județean Constanța – „una dintre cele mai importante și ample inițiative în care s-a implicat fundația în cei 20 de ani de existență”.

Dată fiind complexitatea proiectului, am ales să ne implicăm nu doar prin finanțarea anunțată astăzi, care va acoperi cea mai mare parte a bugetului necesar pentru finalizarea noii secții, ci și prin preluarea unor activități ce țin direct de managementul proiectului”, explică Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

Secția de la Constanța va fi refăcută așadar după modelul celei de la Marie Curie și va avea inclusiv o soluție de telemedicină (transmiterea securizată de imagini și parametri medicali în timp real și urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților -copii), pentru ca medicii să aibă tot timpul posibilitatea să monitorizeze nou-născuții cu probleme.
Proiectul de telemedicină de la Constanța va fi al zecelea de acest fel realizat cu sprijinul Fundației Vodafone.
Primul sistem de telemedicină a fost introdus în 2005, pe ambulanțele SMURD; a devenit model și pentru alte țări.
Dr. Raed Arafat spunea ieri, la conferința Connecting for Good, că anul trecut echipele medicale de pe ambulanțe au avut 80.000 de comunicări rapide cu spitalele prin soluția de telemedicină, pentru salvarea pacienților aflați în situații critice.

În cei 20 de ani de activitate, Fundația Vodafone a finanțat nemumărate proiecte în domeniul sănătății: implanturi pentru monitorizarea glicemiei la copiii diabetici, echipe medicale mobile pentru îngrijirea persoanelor în vârstă din zonele izolate, programe de sprijin psihologic pentru copiii cu boli incurabile, programe pentru instruirea populației pentru situații de urgență sunt doar câteva.
Unul dintre cele mai ambițioase proiecte: renovarea și dotarea tuturor celor 42 de centre de donare/transfuzie sânge din România, investiție de 1 milion de euro,.

Sănătatea este una dintre cele patru arii strategice de investiție pentru Fundația Vodafone România, alături de educație, servicii sociale și voluntariat. În 20 de ani de activitate, fundația a investit aproape 17 milioane de euro în inițiative dezvoltate la nivel național în acest domeniu, mai mult de jumătate din bugetul anual fiind direcționat către astfel de proiecte.


Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.
Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu