Închide

Ce vrei să cauți?

Cât de adevărat este că în țara asta poți să mori cu dreptatea în mână. Despre responsabilitate

raiffeisen bank
raiffeisen bank

Judecătoria Sectorului 1.
O doamnă foarte în vârstă, lovită de viață – evacuată din locuință și trecută prin moartea fiului – a venit în fața instanței cu o contestație la executare, pe care o scrisese cum s-a priceput.

Un judecător care ar fi aplicat strict normele de procedură, ar fi trimis-o pe bătrână acasă, respingându-i cererea, absolut legal.

Dar femeia a avut șansa de a întâlni o judecătoare umană, care a avut răbdarea să-i explice ce acte are nevoie, cum trebuie să procedeze mai departe, ce posibilități are, inclusiv o cerere de ajutor public judiciar raportat la taxa judiciară de timbru – o formă de sprijin în justiție pentru cei cu posibilități materiale reduse.

Judecătoarea a înțeles situația și s-a străduit – într-un limbaj cât mai accesibil – ca bătrâna că aibă acces real la justiție, să-și exercite în mod real dreptul la apărare.
Cu toate acestea, doamna, emotivă și tulburată, nu dădea semne că a priceput ce are de făcut.
Am ieșit după dânsa și i-am redactat cererea de mână. N-am mai scris atât cu stiloul de la examenul de bacalaureat.
E normal, nu? Responsabilitatea înseamnă și să dai ceva înapoi societății, când poți și cum poți” – 
povestește o tânără avocată din Baroul București

Cuvântul „responsabilitate” a fost folosit de atâtea ori de ipocriți, încât îl receptăm adesea ca artificial, străin, lipsit de conținut.
Și totuși nu este absolut deloc o sintagmă golită de sens, pentru că de felul în care ne comportăm unii cu alții, profesional și social, depinde esențial dacă viața ne este confortabilă și civilizată sau, din contră, un coșmar marcat de lupta absurdă pentru supraviețuire.

E interesant cum văd românii responsabilitatea în viața personală și în societate*

În topul profesiunilor în care responsabilitatea este considerată ca extrem de importantă se află medicii, procurorii și magistrații, profesorii, politicienii, inginerii constructori și arhitecții, piloții, bancherii, economiștii și contabilii, jurnaliștii, agenții de pază și șoferii.

Doar 8% dintre noi suntem de părere că societatea autohtonă este una responsabilă cu membrii ei.
Ca soluții 75% dintre români spun că ne trebuie mai multă educație, 50% afirmă că am avea nevoie de lideri mai buni, 31% cer pedepse mai aspre pentru comportamente lipsite de responsabilitate, iar o treime văd rezolvarea în empatie – să ne imaginăm cum este să fii în locul celui în nevoie.

banci

Paradoxal, deși doar 8% dintre români receptează România ca o societate responsabilă, 97% se consideră drept cetățeni responsabili. Altfel spus, „eu mă comport corect, dar ceilalți, în majoritate, nu”.

Această lipsă de încredere în ceilalți este o moștenire lăsată de comunism, întâlnită de la Marea Nordului până la Sofia. Nu vezi această lipsă de încredere în semeni nici în Europa vestică, nici în Asia sau Africa, și nu are de-a face cu nivelul de venituri.
Este una dintre moștenirile paradoxale și ciudate ale comunismului, sistem care a creat zeci de ani comunități false, formale – erai obligat să te duci, să faci, „împreună” cu ceilalți –
explică sociologul Barbu Mateescu.

Responsabilitatea față de propria viață pare să sufere: de pildă, două treimi dintre români declară că merg la medic doar dacă îi deranjează ceva și doar 56% își fac un minim de analize medicale anual.

Totodată, societatea noastră pare să fie una matriarhală: 50% dintre români spun că au fost învățați să fie responsabili de către mamă, 22% de către tată și doar 5% de profesorii din școală.
(* Rezultate din sondajul național „România responsabilă”, realizat de agenția de cercetare Ipsos, la comanda Raiffeisen Bank.)

Pornind de la acest sondaj, am stat de vorbă cu o cunoscută avocată din București, o discuție sinceră despre sistemul judiciar românesc (cu un fragment din interviu am început acest post).
Românii spun adesea că „în țara asta mori cu dreptatea în mână”. Oare așa să fie? E doar una dintre temele interviului, vă promit util și interesant, programat la publicare zilele următoare.
Later edit: Interviul, aici.


Acest articol este realizat cu sprijinul Raiffeisen Bank, care desfășoară în această perioadă campania “E timpul să punem responsabilitatea în lumină” – în fapt, o discuție publică și sinceră despre viața noastră, a tuturor, cu exemple de oameni pentru care responsabilitatea e un fel de a fi, și nu o lozincă.

raiiffeisen

Au mai scris pe aceasta tema și vă invit să citiți:

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu