atacuri cyber

E indicat uneori să fii paranoic: dacă ai primit pe neașteptate cadou o cafetieră pe care să o comanzi dimineața din pat, de pe smartphone, via Wi-Fi, e mai bine să nu o integrezi în rețeaua de Internet din casă.
Cafetiera poate să fi fost modificată (e foarte simplu), astfel încât să transmită cuiva userul și parola rețelei tale Wi-Fi.

E doar un exemplu de atac cibernetic potențial prin intermediul dispozitivelor conectate la Internet (IoT) dintr-o lungă listă, de pildă camere video wireless care se conectează automat și discret la servere din China.
Concurența în producția IoT este puternică, consumatorii slab educați, astfel încât securitatea devine aproape un moft.

Un război asimetric
Unele organizații criminale și-au deschis noi „linii de business”, pe lângă traficul de arme sau de droguri: atacurile cibernetice – spun consultanți ai Cisco România.
Criminalitatea informatică a devenit atractivă pentru că e o industrie de sute de miliarde de dolari.
Un atac ransomware (criptarea datelor din computere pentru a obține recompense de decriptare) poate avea ca țintă 100.000 de utilizatori. Dacă 1000 dintre ei acceptă să plătească taxa pentru a-și recupera fișierele, hackerii au strâns în jur de 1 milion de dolari fără mare bătaie de cap.

Resursele pentru diverse tipuri de atacuri sunt la liber pe Internet. Cu oarece cunoștințe IT, trei-patru zile de căutare și documentare pe net sunt suficiente pentru apariția unor noi atacatori.

Există chiar o „bursă” online a vulnerabilităților care pot fi exploatate, Zerodium. Platforma propuneri plăți imediate și generoase pentru vulnerabilități descoperite, pe care le revinde mai departe.

cisco security

cisco security
_____________________–

Lupta este așadar asimetrică: cei care protejează sunt destul de puțini în comparație cu armatele atacatorilor cibernetici (civile sau ale unor state), mai numeroase și cu mai multe resurse.

Raportul de securitate Cisco 2018 arată un peisaj nu prea încurajator.
Pe plan mondial, aproximativ 44% dintre alertele de securitate înregistrate în organizații nu sunt investigate, din cauze diverse ca lipsa de resurse umane sau sindromul de alert fatigue.

Realitate: lipsă acută de specialiști în securitate cibernetică

Una dintre principalele provocări cu care se confruntă organizațiile este detectarea și remedierea rapidă a breșelor de securitate. Au nevoie astfel de specialiști care însă sunt greu de găsit, nu numai în România, ci și în lume.

Programul Cisco Networking Academy (NetAcad), lansat în România în 1998, a fost creat pentru a oferi studenților din întreaga lume cursuri de formare a competențelor IT. Peste 100.000 de studenți au urmat cursurile NetAcad până în prezent.

Din anul universitar 2018/2019, Cisco a inclus un nou curs în curricula Cisco Networking Academy: CCNA Cybersecurity Operations.
Cursul este conceput atât pentru studenții care vor să obțină competențe entry-level de analiști în securitate, cât și pentru profesioniștii IT care doresc să urmeze o carieră în departamentele de securitate din cadrul companiilor. Cursanții se vor pregăti astfel pentru roluri în companii precum analist în departamentul de securitate (nivel asociat/începător) sau funcții care necesită cunoașterea tehnologiilor și principiilor de bază în securitatea informatică.

Angajatorii caută oameni care înțeleg nu doar tehnologia, ci pot face legătura între afaceri și tehnologie – adică înțeleg nevoile și rezultatele financiare ale companiei și le pot traduce în soluții tehnologice.

În cazul unui inginer de rețea, nevoia de competențe s-a extins pentru a include programabilitatea, crearea de prototipuri și contextul de business cu specializări în securitate, cloud, automatizare, IoT, programabilitatea rețelelor și proiectarea complexă a rețelelor.

70% dintre cei care absolvă cursurile Cisco obțin noi locuri de muncă sau mai bune, primesc responsabilități sporite și câștigă salarii mai mari.

( va urma)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close