internet

Vodafone a anunțat azi că sunt zone în București în care a activat, în premieră în România, rețeaua proprie 5G, de exemplu la Unirii și în Pipera. Urmează să extindă zonele de acoperire din Capitală, dar și în alte orașe mari.

Dacă ai sau vei avea un smartphone compatibil 5G (încă destul de rare la acest moment), poți/vei putea să testezi 5G cu SIM-ul Vodafone pe care îl ai deja. Vodafone va începe să vândă telefoane 5G începând din această vară.

„Suntem una dintre primele ţări din lume şi din Europa care lansează aceste servicii”, a explicat Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România (foto).

CEO vodafone

Rețelele de date mobile 5G sunt importante pentru economia viitorului. Vor apărea noi soluții tehnice bazate pe 5G, de la chirurgie robotică la iluminatul stradal și până de la automobile autonome sau realitatea augmentată, pentru că noua rețea de date suportă fără probleme un număr uriaș de senzori sau dispozitive IOT (zeci de mii) ca trafic de date într-o zonă.
Mai important, operatorii vor putea garanta viteze sigure pentru date mobile.
Pe partea de entertainment, Vodafone România a demonstrat cu două luni în urmă cum  holograma unui artist poate fi proiectată live pe o scenă la kilometri distanță.

Tehnologia 5G promite o viteză mobilă de până la 10 ori mai rapidă decât 4G.
Pentru testul de azi, Vodafone România a utilizat echipamente de rețea și smartphone-uri Huawei.
La sediul tehnic din Pipera al companiei, testele au demonstrat viteze de 955 Mbps pentru download și 52,6 Mbps de upload.
Viteza obișnuită 5G, în zonele de acoperire din orașe, va fi de aproximativ 450 – 500 Mbps la descărcarea de date.

Lansarea comercială a serviciilor de date mobile 5G poate avea loc la începutul anului viitor. Operatorii trebuie să achiziționeze mai întâi o licență de la statul român și apoi să înceapă dezvoltarea rețelei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close