Închide

Ce vrei să cauți?

Șase sfaturi pentru startup-uri de la Parking Spotter, câștigătorul Changeneers

changeneers samsung
changeneers samsung

Cum reușește o echipă de doar șase oameni să dezvolte proiecte IT pe trei continente?
Explicăm imediat.

Brașovenii pot vedea pe telefon locurile libere în parcarea Carrefour înainte de a ajunge acolo
Cu câteva premii internaționale în vitrină, startup-ul clujean Parking Spotter a câștigat în primăvara aceasta și locul I în competiția Changeneers, organizată de Impact Hub și Samsung, loc dotat cu un premiu de 10.000 de euro pentru investiții.
La Changeneers 2019 (a doua ediție deja) s-au înscris 47 de startup-uri care și-au propus să rezolve probleme ale comunităților.

Iar zilele trecute, Parking Spotter a inaugurat primul său proiect mare în România, împreună cu Carrefour Brașov.
Este vorba de o aplicație mobilă tip smart city care indică șoferilor locurile libere din parcarea Carrefour, aplicație utilă mai ales în intervalele orare aglomerate. Funcționează pe o platformă software care analizează pe baza unor algoritmi de inteligență artificială imaginile captate de camerele video din parcare.
Dacă ești brașovean sau treci des prin Brașov, aplicația poate fi descărcată de aici (Android) sau de aici (IOS).

Ce trebuie să facă un start-up tech pentru a reuși
M-am întâlnit cu câțiva dintre membrii echipei Parking Spotter și din interviu au reieșit câteva sfaturi pentru startup-urile la început de drum.

  1. Să aibă răbdare și să se concentreze pe utilitate
    Negocierile Parking Spotter cu Carrefour au durat aproape doi ani, timp în care echipa a trebui să convingă permanent că aplicația este chiar utilă economic. Proiectul pilot (funcționarea propriu-zisă de probă) a durat șase luni înainte ca retailerul și Parking Spotter să bată palma.
  2. Să aibă răspunsuri pregătite pentru toți
    Când o companie mare negociază o achiziție/o colaborare cu un start-up, alcătuiește o echipă de vânzări din manageri ai diverselor departamente, de pildă IT, Operațional și Legal. Fiecare dintre aceștia pune întrebări specifice la care așteaptă să primească răspunsuri competente. Startup-ul respectiv nu e singurul care bate la ușă, concurența e intensă, așa că partea de vânzări este pretențioasă.
  3. Să stabilească parteneriate cu universitățile tehnice.
    Un start-up tech poate găsi mentori prețioși printre profesorii de la facultățile tehnice, care să sprijine proiectul pe partea teoretică și de business.
    Parking Spotter beneficiară de o consultanță în domeniul logaritmilor matematici oferită de doamna profesor Camelia Florea de la Universitatea Tehnică din Cluj.
  4. Proiectul trebuie gândit din prima pentru piața internațională.
    Piața românească este limitată. Parking Spotter și-a propus de la început să câștige proiecte internaționale și a reușit.
    Printre proiectele pilot în desfășurare sau finalizate:
    Sydney – platformă care să detecteze, cu ajutorul camerelor video, mașinile parcate după ora 8 dimineața pe banda întâi (ilegal) de pe anumite străzi și să alerteze administrația.
    Bonzano (Italia) – proiect finalizat de smart parking combinat de smart city. Este un proiect care ar urma să fie replicat în tot nordul Italiei.
    Marea Britanie. Sistem smart parking pentru 600 de parcări de către 15 locuri fiecare.
  5. Parteneriatele cu giganții tech asigură startup-ului detenta internațională
    Sparking Spotter a câștigat premiul Milestone Community Kickstarter 2017, fiind recompensată cu 10.000 de dolari în cash, plus 40.000 de dolari în servicii de marketing și software development. Milestone este printre cei mai mari producători mondiali de soluții pentru securitatea fizică, iar premiul i-a deschis startup-ului clujean câteva uși la alți giganți, precum Bosch și Axis Communications, cu care colaborează de asemenea.
    Marile companii sunt foarte deschise colaborării cu startup-urile care aduc valoare adaugată produselor existente.
  6. Nu e obligatoriu să stai doar pe drumuri. Există Skype
    Dacă ai o soluție tehnologică viabilă, poate fi implementată de integratorii de sisteme locali din diverse țări. Așa a reușit Parking Spotter să dezvolte proiecte pe trei continente cu o echipă de doar șase specialiști. Asigură traininguri și consultanță online.

I-am întrebat pe cei de la Parking Spotter cum s-ar putea rezolva haosul auto din București și din alte orașe.
Răspunsul: trebuie să începem cu lucruri ceva mai elementare. De pildă, fiecare șofer să înțeleagă că orice mică ilegalitate în trafic pe care o face se adună la un sumar general și duce la blocaje.
Carevasăzică, educație.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu