Închide

Ce vrei să cauți?

Cum ne va schimba viața internetul 5G

Rețele 5G se răspândesc rapid în lume.
În esență, comunicațiile 5G au avantajul că vin cu vitezele mari și cu latența foarte scăzută ale internetului prin fibră optică, dar sunt wireless iar rețelele sunt mai ușor de instalat.
Tehnologia 5G poate fi considerată baza unei viitoare revoluții industriale. Va transforma economia dar ne va schimba și viața.
Huawei, cel mai mare producător de echipamente pentru rețelele 5G, a creionat o serie de scenarii pentru viitorul imediat.

Tehnologia C-V2X (Cellular Vehicle to Everything)  va permite conectarea vehiculelor unele cu altele, cu infrastructura drumurilor și cu servicii bazate pe internet cloud.
Este o etapă importantă în evoluția spre automobilul autonom.
C-V2X va colecta și prelucra așadar o cantitate uriașă de date, pe măsură ce tot mai multe automobile vor integra această tehnologie.
Este o evoluție pe termen lung. Ce ne e la îndemână acum?
De pildă, semafoare inteligente conectate la aplicații in cloud, grație 5G. Semafoarele vor interpreta traficul – câte mașini așteaptă să se facă verde, de exemplu – și își vor adapta funcționarea, astfel încât traficul să devină fluent. Rezultatul: reducerea noxelor din aer și timp mai puțin consumat la volan.
Comunicațiile 5G devin astfel esențiale pentru viitorul transport inteligent.
Huawei experimentează C-V2X încă de acum câțiva ani, în colaborare cu firme ca Deutsche Telecom, Audi sau Toyota.

C-V2X ne va aduce beneficii interesante și va schimba experiența condusului.
Câteva exemple doar:
– șoseaua ne va avertiza cu precizie și din timp asupra porțiunilor dificile (lucrări, ceață, polei etc)
– fiecare vehicul dotat cu C-V2X va transmite celorlalte vehicule și infrastructurii rutiere poziția, viteza și direcția. Computerele de bord ale mașinilor aflate în trafic vor citi și prelucra aceste date, reducând enorm riscul de coliziune.
– transportul inteligent bazat pe 5G și C-V2X va fi mult mai prietenos cu mediul (energie folosită mai eficient), mai sigur și mult mai confortabil.

Cloud X. Ce înseamnă X? Poate fi orice – smartphone, smartwatch, headset, laptop, computer, display, adică orice terminal smart conectat la 5G. Odată cu 5G vom avea suficientă viteză internet wireless și latență spre zero pentru a accesa rapid aplicații evoluate din cloud, care n-au fost încă create sau sunt stocate acum pe hard. De la angajații plecați pe teren și până la roboții din fabrici, eficiența tuturor va crește datorită noului model economic, Cloud X.
Un scenariu minimal: vei lucra pe PC-ul tău oriunde ai conexiune 5G, chiar dacă nu îl ai fizic cu tine. Sistemul de operare și aplicațiile vor rula in cloud, astfel încât cu un display și o tastatură slim, ușor de purtat, îți vei putea face treaba foarte bine.
Huawei a lansat servicii de 5G cloud, atât pentru clienții business cât și pentru gameri.

Revoluție și în entertainment. Îți pui casca VR pe cap și pleci în călătorie până pe Lună. Se poate și acum, dar respectiva călătorie e destul de primitivă.
Odată cu 5G însă, plimbarile cosmice dar și multe alte experiențe VR (vacanțele exotice ale unor prieteni, de exemplu) vor face un salt uriaș.
Realitatea virtuală poate fi și un instrument util de predare în învățământ. Să ne gândim doar la studenții la medicină care ar putea asista când doresc la orice tip de intervenție chirurgicală pretențioasă stocată în cloud.
Echipamentele VR scapă de fire, devin mai ușoare și mai performante. Apropo, în următorii cinci ani, echipamentele VR active vor depăși 300 de milioane.
Se prea poate ca și modul în care ne cumpărăm online să se schimbe. O aplicație AR care să îmbrace sosia ta digitală de pe o tabletă cu haine dintr-un magazin online e perfect posibilă datorită 5G.

5G eHealth. Populația Europei îmbătrânește, iar cheltuielile cu asigurările de sănătate cresc accelerat. Conexiunile la internet 5G și noi aplicații ar putea îmbunătăți mult situația. De pildă, datele transmise wireless de către anumiți senzori de monitorizare a funcțiillor vitale ar putea să stea la baza unor diagnostice remote dar și la salvarea unor vieți datorită intervenției rapide.
Asistența medicală poate deveni astfel accesibilă oricând și oriunde.

Drone autonome. Deocamdată, pentru majoritatea dintre noi dronele sunt mici aparate de zbor teleghidate cu ajutorul cărora facem fotografii uimitoare de la înălțime.
Însă dronele capătă cu fiecare lună care trece tot mai multă importanță în economie. Sunt folosite pentru inspecția instalațiilor industriale, la transportul unor colete sau pentru monitorizarea unor zone cu probleme. Dronele trebuie să transmită o cantitate uriașă de imagine la rezoluție înaltă, iar 5G este exact conexiunea de care e nevoie.

Acestea sunt doar câteva dintre domeniile care vor fi revoluționate de 5G. Am putea adăuga servicii de televiziune și streaming la rezoluție 8K, jocuri interactive de top accesibile in cloud, noi tipuri de video user generated content în social media, asistență pentru persoanele cu nevoi speciale, noi proiecte de tip smart city – toate acestea fiind generate de posibilitățile de comunicație 5G.
Mai multe informații: 5G is On.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu