ditrau sri lanka

Una dintre știrile cele mai shareuite zilele acestea: sătenii din comuna Ditrău-Harghita sunt scandalizați de faptul că la o brutărie locală au fost aduși doi lucrători din Sri Lanka, pentru că proprietarul nu a găsit forță de muncă locală.
Vreo 2500 de locuitori au creat un grup online cu mesaje pline de ură la adresa celor doi muncitori străini.
Familiile care i-au luat pe rând în gazdă pe cei doi străini au primit amenințări.
Ditrău este o comună civilizată, de pildă vechea catedrală romano-catolică din localitate este spectaculoasă.
De unde atunci aceste răbufniri xenofobe? Cei doi asiatici au fost invitați, n-au pătruns ilegal în Ditrău, muncesc și plătesc impozite.
Înverșunarea din comuna harghiteană pare stranie în România, unde ne-am obișnuit ca blocurile din București să fie renovate de muncitori vietnamezi iar fermierii din Moldova se interesează de zor de unde pot face rost de lucrători nepalezi.

Cum bine observă unii jurnaliști români, comunitatea maghiară din Ditrău își ia știrile aproape exclusiv din mass-media ungare.
Iar cine parcurge presa din Ungaria (aflată aproape în totalitate sub controlul guvernului Viktor Orban) recunoaște tehnicile de manipulare grosieră a cititorilor, aplicate cu mare măiestrie și deci eficiente.
Un exemplu: secretarul de stat în guvernul de la Budapesta responsabil cu relațiile internaționale, Zoltan Kovacs, fabrică psihoza unei Ungarii aflate sub „invazia” unor migranți „violenți”.
Din video oficial nu reiese, însă, niciun fel de violență din partea migranților.
Dar asta nici nu contează, dușmanul exterior a fost creat în mintea maselor.
Și ricoșează până în Transilvania.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close