Un card poate fi dezinfectat infinit mai ușor decât bancnotele. Plus că, netrecând din mână în mână, cardul te ajută să elimini pericolul potențial de a băga în portofelul propriu eventuala bombă cu microorganisme numită bani de plastic.

Spuneam în episodul trecut că românii sunt pe penultimul loc în UE în privința plăților cu cardul.
Putem presupune că unul dintre motive este teama de fraudă. Vestea bună e că riscul de fraudă la noi este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană: doar 0,01% dintre tranzacțiile cu cardul.

Revolut, fintech-ul britanic care are peste 1 milion de utilizatori în România, reamintește în aceste vremuri utilitatea plăților cu cardul și măsurile de securitate pe care le-a pus la punct.
Fiind o companie tânără și agilă, Revolut a pus la punct unele dintre cele mai sofisticate, avansate și sigure tehnologii antifraudă.
Aceste opțiuni de securitate pot fi ușor activate/dezactivate, în funcție de situație, din aplicația Revolut instalată pe telefon:

Siguranță pe bază de geolocalizare. Utilizatorii Revolut pot alege să activeze această funcționalitate din opțiunile de siguranță ale cardului, direct din aplicație. Atunci când această funcționalitate este activă, plățile pot fi realizate doar dacă telefonul și cardul utilizatorului se află în același perimetru.

Plățile contactless. Atunci când utilizatorul Revolut nu folosește cardul pentru plăți contactless, acesta le poate dezactiva pentru siguranță suplimentară;.

Plățile swipe. Deși plățile swipe sunt rareori folosite astăzi, ele reprezintă principala cale prin care infractorii clonează carduri. Utilizatorii Revolut pot dezactiva banda magnetică a cardului, direct din aplicație, printr-o simplă apăsare de buton.

Retragerile de numerar. Atunci când utilizatorii nu doresc să retragă numerar de la bancomat, ei pot dezactiva cardurile pentru retrageri de numerar, fiind astfel protejați de fraudele la ATM

Tranzacțiile online: având în vedere ponderea ridicată a fraudelor în absența cardului, acest tip de tranzacții au în general un risc crescut. Utilizatorii Revolut pot dezactiva tranzacțiilor online atunci când nu fac cumpărături pe internet pentru siguranță sporită.

3D Secure. Utilizatorii Revolut care plătesc cu cardul pe website-uri care au încorporată tehnologia 3DS vor primi automat o notificare push prin care li se va solicita să confirme tranzacția.

Carduri virtuale. Utilizatorii Revolut pot genera carduri virtuale pe care le pot folosi exclusiv pentru tranzacții online. Aceste carduri pot fi dezactivate atunci când nu sunt folosite.

Carduri virtuale de unică folosință. Detaliile cardului virtual de unică folosință sunt distruse automat, imediat după ce utilizatorul realizează o plată online cu un astfel de card. Noile detalii ale cardului apar apoi direct în aplicație. Acest lucru adaugă un grad suplimentar de siguranță și protejează utilizatorul de fraudele online, mai ales dacă acesta face plăți pe website-uri mai puțin cunoscute.

În plus, Revolut a dezvoltat un algoritm de machine learning care detectează orice activitate suspectă în timp real, identificând activitățile neobișnuite și devierile de la comportamentul obișnuit al utilizatorilor. De fiecare dată când sistemul anunță ceva suspect cu privire la o plată sau un transfer, acesta este blocat automat până în momentul în care utilizatorul verifică tranzacția în aplicație. Dacă aceasta este frauduloasă, cardul este automat blocat, iar utilizatorul poate comanda unul nou. Acest algoritm a fost creat pentru a combate frauda în lipsa cardului, precum și clonarea sau furtul, principalele cauze ale fraudelor la ATM și POS.

Toate aceste funcționalități de siguranță au la bază tehnologie de ultimă generație și reduc la minim șansele ca utilizatorii Revolut să fie victimele fraudei, online sau offline.

Ce poți face dacă ai fost victima fraudei

În cazul puțin probabil în care devii victima fraudei ești îndreptățit să îți primești banii înapoi de la emitentul cardului, urmând o procedură de chargeback. Așa cum îi spune numele, procedura de chargeback înseamnă că banii retrași de pe cardul utilizatorului (charge) ajung înapoi în contul acestuia;

Revolut trimite mai departe cererile de chargeback către Visa / Mastercard de fiecare dată când apare o dispută cu privire la o tranzacție pentru a returna suma de bani în contul utilizatorului.

Tipuri de chargeback
:

Chargeback pentru fraudă, atunci când utilizatorul a fost victima unei fraude. În cazul în care frauda este dovedită, Revolut returnează banii în contul utilizatorului în următoarea zi lucrătoare după completarea formularului de chargeback.

Chargeback pentru dispute cu comercianții. Acestea apar în cazurile în care utilizatorul nu a primit bunurile comandate online, a primit bunuri care nu corespund descrierii sau nu a primit banii înapoi pentru un produs returnat. În acest caz, utilizatorul trebuie să ia întâi legătura cu comerciantul. În cazul în care nu poate soluționa problema direct cu acesta, utilizatorul poate recurge la procedura de chargeback. Timpul standard de soluționare a problemei în acest caz este de 45 zile (în cazul Mastercard) sau de 30 de zile (în cazul Visa).
____________________________________________

Revolut a depășit pragul de 1 milion de utilizatori în România, la mai puțin de 2 ani de la lansarea pe piața locală

Valoarea totală a tranzacțiilor efectuate de la lansarea în România depășește 3,8 miliarde de euro (58 de milioane de tranzacții). România este momentan  a treia cea mai mare piață pentru Revolut, după Marea Britanie și Franța.

Vârsta medie a utilizatorilor Revolut din România a crescut de la 32 la 34 de ani, iar cei mai mulți provin din mediul urban, București, Cluj, Timișoara și Iași fiind orașele cu cei mai mulți utilizatori.

Dacă imediat după lansare Revolut era folosit ca un card de călătorii, acum românii îl folosesc zi de zi. 62% dintre tranzacții sunt efectuate în țară, iar comercianții preferați sunt Uber, Carrefour, Lagardère Travel Retail, McDonald’s și Auchan.

Utilizatorii români folosesc Revolut și pentru serviciul de tranzacționare de acțiuni fără comisioane, care le oferă posibilitatea de a investi în acțiuni ale peste 300 de companii din Statele Unite ale Americii listate la New York Stock Exchange și NASDAQ. Clienții Metal, care beneficiază de această funcționalitate, au investit până acum peste 12 milioane de euro în acțiuni cu ajutorul Revolut, iar companiile preferate au fost Tesla, Apple, Microsoft, Advanced Micro Devices, Amazon și Facebook.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close