Închide

Ce vrei să cauți?

Inteligența Artificială și artrita. Un test

sas roadshow bucharest 2020
sas roadshow bucharest 2020

Dr. Mark Wolff este cercetător în domeniul Internet of Things (IoT) la SAS Institute în Statele Unite. A venit săptămâna trecută la București și a susținut o prezentare* fascinantă despre Inteligența Artificială în domeniul sănătății.
Mark suferă de artrită și și-a dat seama cât de înapoiată a rămas totuși medicina în unele domenii când doctorul său, după un consult pentru dureri de spate, i-a spus „Mark, hai să încercăm tratamentul acesta și să vedem ce se întâmplă”.
„Cum adică să vedem ce să întâmplă?! Prin analogie, oare un inginer ar putea să spună hai să dăm drumul la mașini pe acest pod pe care l-am construit, să vedem dacă rezistă?” – s-a întrebat el.

Eficiența unui tratament (medicamente sau chirurgie) în maladiile osoase este măsurată prin teste de mers și echilibru. Medicul îi solicită pacientului să facă anumite mișcări pe care le analizează. Probleme: un astfel de test consumă timp (cam 20 de minute pentru fiecare consult) și este viciat de subiectivismul medicului în aprecierea mișcărilor.

În situația sa nedorită, de cobai pentru tratamente, Mark Wolff a avut ideea de a colabora cu specialiști Intel pentru alegerea unor senzori de mișcare și cu ingineri SAS specializați în analytics software.
Astfel, testul de mișcare pentru bolnavii de artrită a avansat în etapa Inteligenței Artificiale (AI) și a Machine Learning.

Senzorii atașați de pacient și soluțiile informatice extrag date despre mișcările și echilibrul acestuia în timp real, le prelucrează, le compară.


Astfel de investigații bazate pe AI sunt astfel mult mai precise și complexe decât ar putea să o facă vreodată vreun clinician pe baza simplei observații, oricât de genial ar fi.

SAS Analytics

Deocamdată, proiectul este în faza de experiment, are nevoie de dezvoltare și aprobări pentru a fi introdus în clinici.
Dar dr. Wolff este optimist; spune că în viitor bolnavul de artrită sau pacientul care se reface după un accident nici nu vor mai merge la medic foarte des. La anumite intervale de timp își vor atașa senzorii pe corp și vor face testele de mișcare acasă, în timp ce doctorii vor analiza de la distanță progresele în recuperare și vor indica tratamente mai precise.
Alte studii de caz SAS (click). Compania SAS a fost desemnată și în acest an de către Gartner drept lider mondial în Inteligența Artificială.
___________
*Prezentarea a fost susținută la SAS Analytics Roadshow 2020

Adaugă comentariu