Mulți cetățeni de peste 65 de ani au intrat în panică la zvonul care s-a răspândit ieri masiv, cum că ar putea fi scoși din propriile case, separați de familie și plasați în carantină în hoteluri dezafectate sau în alte locuri dubioase, din cauză de COVID-19.
Este adevărată sau falsă această informație rostogolită în a doua zi de Paște?
Cronologia faptelor ne poate lămuri întrucâtva.
30 martie 2020. Acum trei săptămâni.
Într-o conferință de presă online organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt discutate posibile viitoare măsuri antipandemie, de tranziție după cele actuale – izolare, carantină și limitarea deplasărilor.
Astfel, oficiali ai OMS spun că renunțarea la lockdown poate fi luată în calcul „numai dacă vom putea detecta cazurile suspecte,  să izolăm cazurile confirmate și să urmărim contactele acestora”.
„Izolarea poate să nu fie neapărat într-un spital sau o unitate medicală”, continuă ideea oficiali ai OMS, care reamintesc că țările au condiții sanitare diferite de monitorizare a cazurilor confirmate sau suspecte.
Sunt și țări sărace în care cinci sau șapte persoane locuiesc înghesuite într-o singură încăpere. Ce faci dacă un membru al familiei este confirmat cu coronavirus într-o astfel de familie? Cum îl extragi și unde îl duci pentru a nu-i contamina pe ceilalți?
Scriptul conferinței OMS e online și poate fi consultat.


Așadar a fost însămânțată ideea că unii oameni bolnavi sau suspecți pot fi extrași din casele lor și din mijlocul familiei, dacă nu au o cameră proprie în care să stea izolați.
Ceva straniu și dubios până aici? Nu.
Asta e situația și acum în România. Cât timp mai sunt locuri în spitale, cei confirmați cu coronavirus sunt internați până când testele devin negative, iar suspecții sunt plasați și monitorizați acasă sau în hoteluri.
Important: OMS nu pomenește nimic în conferința de presă despre bătrâni. Se referă în general la bolnavi.
13 aprilie 2020. Acum două săptămâni.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declară că atât timp cât nu avem un vaccin anticoronavirus, trebuie să limităm cât mai mult contactul cu persoanele în vârstă, care ar putea rămâne în izolare/carantină până la finalul anului, adică și după o presupus relaxare a interdicțiilor actuale.
Copiii și tinerii se vor bucura de mai multă libertate de mișcare mai devreme decât persoanele în vârstă, a spus ea.
Apar acum în ecuația izolării persoanele în vârstă, dar nu se pomenește nimic despre scoaterea lor masivă din case. Situația descrisă de șefa UE e valabilă și acum. Sunt destui români care nu-și vizitează părinții sau bunicii, pentru a-i proteja.
Însă declarația Ursulei trezește amintirea deloc plăcută a unei exprimări idioate, din 2016, a șefei FMI, Christine Lagarde, cum că „bătrânii sunt un risc pentru economia globală”. (Madame Lagarde se referea la sistemul de pensii aflat în pericol de colaps și din cauza creșterii speranței de viață, nu la o exterminare în masă.)
11 aprilie 2020. Acum două săptămâni.
Site-ul presacurată.ro al Sorinei Matei prezintă în exclusivitate Planul Institutului Național de Boli Infecțioase,  condus de prof. Streinu-Cercel, denumit „Vacanța Mare”. Planul prevede diverse măsuri anticoronavirus în funcție de extinderea pandemiei.
Iată un fragment:

Jurnaliștii care caută subiecte de site-uri independente nu au acordat mare atenție Planului „Vacanța Mare”. Explicația: profesorul Streinu-Cercel este celebru pentru bizareriile declarațiilor sale sforăitoare. Un singur exemplu dintre zeci de afirmații publice la limita insanității: în 2006, vedea în România 2 milioane de morți când cu gripa aviară.
Jurnaliștii găsiseră joi ceva mai suculent ca scandal politic, și anume părerea profesorului cum că guvernul nu e în stare să facă suficiente teste și că nu prea ascultă de specialiști. Adică de el.
Așadar, în acest stadiu apare formularea pe care doar o minte creață o putea găsi – domiciliul poate fi în viziunea domnului Cercel și o „relocare instituționalizată”. Sună cam înspăimântător, nu?  Ce vrea să spună cu asta, că ne duce pe noi, bătrânii, la azil?
16 aprilie. Joia Mare
Realitatea.net prezintă un interviu cu ministrul Sănătății (click pentru video) în care acesta confirmă că cetățenii de peste 65 de ani ar putea fi carantinați în hoteluri, în anumite condiții.
„Ne-am gandit efectiv și la niște metode să îi ducem într-un hotel, să-i ducem într-o cameră cu tot confortul în care să vină cineva și să aibă grijă de ei. Dar rămâne în funcție de evoluție” – spune el.


Materialul Realitatea trece neobservat; exista un subiect al zilei mai fierbinte – ce facem de Înviere.
20 aprilie. Ieri, a doua zi de Paște.
Playtech preia interviul Realitatea. Site-ul, cu trafic bun și propulsat de diverse cross promotions, generează o viralizare a informației. Internarea forțată și masivă a celor în vârstă „la hotel” devine subiectul zilei, mai ales că Planul „Vacanța Mare” este prezentat și de Mediafax.
Circuitul zvonului în natură:

  • Niște oficiali de la OMS (instituție cu o imagine destul de șifonată) evocă posibilitatea ca unele țări să creeze spații de izolare, altele decât locuința (repet, situație care se întâmplă deja în România cu cei sosiți din „zonele roșii”).
  • Șefa UE este de părere că cei în vârstă ar trebui să rămână mai mult timp în izolare decât cei mai tineri, după relaxarea lockdown, care nu se știe când se va întâmpla.
  • Un medic aflat în competiție cu ministrul Sănătății publică un plan antipandemie pe un site de nișă cu referire la cei cu vârsta de 65 de ani.
  • Ministrul Sănătății confirmă în Joia Mare posibilitatea „să îi ducem într-un hotel” în anumite situații pe cei peste 65 de ani.
  • Playtech reia declarația ministrului  Sănătății.
  • Subiectul se viralizează și creează panică.
  • Oficialii neagă existența unui plan de scoatere a seniorilor din propria casă și din sânul familiilor. O fac însă  deloc convingător și mint de îngheață apele – „nu eu, nu eu”.

O seamă de oficiali de rang înalt ai actualului guvern habar nu au cum să transmită clar și concis idei simple. Sunt niște dezastre perseverente ale comunicării, personaje caragialești.
Iar orice ambiguitate, orice exprimare confuză nu fac decât să amplifice suspiciunile și lipsa de încredere a populației.

Iată cum a răspuns ieri ministrul Sănătății la întrebarea despre izolarea în hoteluri a persoanelor de peste 65 de ani:
„Am văzut multe site-uri astăzi, dând oarecum, chiar spunând, că ar fi fost varianta mea în care persoane peste 65 de ani, că au fost afectate de COVID sau nu, vor fi duse în spații. Nu.
Ne gândim ca în următoarea perioadă să vedem, în funcție de saturarea spitalelor de suport, ca cei asimptomatici sau cu simptome ușoare să poată trece în niște zone tampon, ca să nu afecteze sau să nu infecteze persoanele aflate la domiciliul sau persoanele peste 65 de ani, sau o parte dintre aceștia pot să nu aibă locuințe și atunci, până la un prim test negativ, vor fi aduse în anumite spații tampon.” (Digi 24)
Citiți, vă rog, fraza bolduită și încercați să vă imaginați ce a vrut să explice onor ministrul Tătaru („bâzzbarbiducibââzzcrahbââzzz”, probabil).

Concluzie.
Dacă vrei să înspăimânți și să manipulezi o categorie vulnerabilă, în cazul nostru seniorii, nici nu e musai să faci vreun plan diabolic și ocult. E de ajuns că promovezi vreun zăltat care să folosească sintagme cvasinaziste (”relocare instituționalizată”) și să-i inviți apoi să comenteze pe subiect pe niște oficiali dornici să arate cât de deștepți și competenți sunt ei, negând evidențele.

Nu cred că vom asista la internarea masivă – cum au înțeles mulți – a vârstnicilor – „ca să scape de noi”. Nici nu ar fi posibil de administrat o astfel de acțiune în masă.
Însă niște neghiobi, încapabili să lege cuvintele în fraze logice, au reușit să stârnească panică și să genereze scenarii apocaliptice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close