Închide

Ce vrei să cauți?

Crezi că poți să schimbi destinele unor copii în vremuri de pandemie?

 Am cunoscut, printr-un ONG, un grup de absolvenți de clasa a 8-a din câteva sate din Oltenia.
Deși ei își doreau, famiile lor nu aveau cum să-i dea mai departe la liceu, la oraș, din lipsă de bani. Naveta costa cel puțin 75 de lei pe lună, plus că le mai trebuia caiete, încălțări și altele.
Dacă nu primeau sprijin, drumul lor devenea previzibil la finalul celor opt clase. Opțiuni puține. La majorat ar fi emigrat „la căpșuni” sau și-ar fi dus zilele în economia naturală de acasă.
Cele două-trei sute de lei pe lună primiți ca sprijin s-au dovedit esențiale: le-a schimbat fundamental destinul prin accesul la liceu.

Unul din trei elevi nu are acces la educație din cauza pandemiei
Școlile s-au închis odată cu starea de urgență. Profesorii și învățătorii au trecut peste noapte la predarea online.
Însă mulți elevi sunt discriminați pentru că nu au tabletă, laptop sau smartphone, ori conexiune la Internet, pentru a asista la cursurile online.
(Să ne aducem aminte că sunt în România elevi care nu au atins vreodată un computer.)
Pentru a înțelege mai bine dimensiunile tragice ale acestei situații de digital divide, să ne imaginăm o situație teoretică: o școală cu șase clase. Din cauza accesului interzis de sărăcie la tehnologia minimală, elevii a două clase dintre cele șase au fost trimiși acasă și pierd contactul cu educația luni bune.

Ce va fi în toamna asta
E puțin probabil ca școlile să se deschidă la timp, în septembrie. O perioadă, învățământul se va limita tot la predarea online. Autoritățile plănuiesc să trimită un sfert de milion de tablete către elevi, însă achiziția centralizată a acestora trebuie să parcurgă pașii legali, ceea ce va mai dura.

Campania „Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă”
Vodafone, prin Fundația sa, are o lungă experiență în digitalizarea învățământului, mai ales în zonele defavorizate.
Drept urmare, Vodafone își dorește să vină în ajutorul elevilor din toată țara care nu au în prezent acces la educație și a lansat campania „Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă”.

Cum poți să ajuți
Ești invitat(ă) să ajuți prin donarea a 2, 5 sau 10 euro pentru extinderea programului „Școala din valiză”, un proiect al Fundației Vodafone România și al Fundației World Vistion România care oferă mijloacele necesare pentru clase digitale.
Fundația Vodafone România va dubla la finalul campaniei suma totală a donațiilor.
Cum donezi:
Dacă nu ești client Vodafone, poți dona prin SMS la 8846 sau cu ajutorul unui card bancar aici.
Clienții Vodafone România pot dona și din creditul existent pe cartela preplătită sau direct pe factura serviciilor mobile.
Campania se va desfășura până pe 15 septembrie.
Banii donați merg, cum spuneam, la programul Școala din valiză.

pandemie

Despre Școala din Valiză
Fundația Vodafone România a lansat programul „Școala din valiză” în 2018. În acest moment, sunt 5.300 de copii, din 22 de școli din 11 județe care beneficiază de această soluție educațională.
Concret, Valiza Vodafone conține laptop pentru profesor, tablete pentru elevi, sistem audio – video, acces la internet și la platforma de e-learning.
Astfel, trecerea la învățământul digital se face foarte repede.
_______________________________________
Acest text este scris la invitația Vodafone, în sprijinul campaniei „Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă” 

Adaugă comentariu