5g

Într-una dintre cele mai interesante prezentări ale invitaților la Huawei Better World Summit 2020, Hatem Bamatraf, director tehnic al telecomului Etisalat din Emiratele Arabe, a explicat că nu e de ajuns să ne concentrăm doar pe transformarea digitală a companiilor, ci trebuie să revigorăm pe noi baze tehnologice și alte domenii precum sănătatea, educația sau transporturile.
Compania Etisalat activează în 16 țări din Orientul Mijlociu, Asia și Africa și are 149 de milioane de abonați.
Datorită infrastructurii noi, bine puse la punct, odată cu carantina generată de coronavirus, Etisalat a făcut trecerea la învățământul online și la remote work pentru clienții săi peste noapte.
„Trăim în epoca schimbărilor rapide și e crucial să răspunzi rapid” – a explicat Hatem Bamatraf.
Astfel, rețelele de comunicații trebuie să fie agile, cu reacție instantanee la necesitățile clienților de business, pe arhitectură cloud și cu tehnologii de Inteligență Artificială ca bază de funcționare.

„Lucrăm la proiectul unor rețele telecom care se vor repara și optimiza ele însele automat, fără intervenție umană” – a spus directorul tehnic al Etisalat.

Etisalat: Ne punem o mulțime de speranțe în 5G
În 2014 am semnat un memorandum cu Huawei de a lucra împreună în dezvoltarea standardelor 5G. Patru ani mai târziu, în 2018, am lansat prima rețea 5G din Orientul Mijlociu și nordul Africii, iar anul acesta o altă rețea 5G în Regatul Arabiei Saudite. Suntem în discuții pentru extinderea 5G și pe alte piețe din regiune.
Ca studii de caz de succes, avem sistemul informatic de ordine publică din Dubai, bazat pe camere video, 5G și AI, campusul 5G de la Dubai Expo, proiecte cu companii petroliere și porturi de transformare digitală bazate pe 5G – a explicat directorul tehnic al Etisalat.
Ne punem o mulțime de speranțe în 5G. Acest standard, împreună cu Inteligența Artificială, Internet of Things, roboți, tehnologiile blockchain și quantum computing, ne va conduce spre cea de-a patra revoluție industrială – a conchis Hatem Bamatraf.

5G

Studii de caz: aplicarea 5G în industrie și sănătate
În deschiderea Huawei Better World Summit 2020, Dl Guo Ping, Rotating Chairman Huawei, a prezentat beneficiile unor proiecte 5G, în sinergie cu AI și Cloud, deja implementate:

  • Timpul de îmbarcare pe aglomeratul aeroport din Szenzhen a scăzut de la 40 de minute la 25 de minute:Inteligenta artificială
  • Noi tehnologii și în inspecția de securitate tehnică a avioanelor (motoare și exterior). Acum, inspecția se face exclusiv de către oameni și durează foarte mult. Soluția 5G presupune ca aceste controale să fie făcute automat cu camere video 4K și cu softuri AI. Reducerea de costuri cu forța de muncă este de 78%.
  • Și în designul industrial, viteza mare de transmitere a datelor proprie 5G permite reducerea costurilor cu 66% și a timpului de livrare a proiectelor.

  • Pandemia a demonstrat că a construi rapid un spital nu este o sarcină imposibilă. Dificultatea poate apărea atunci când cauți personal medical pentru noua unitate medicală. Soluția: o parte de consultații să fie făcute la distanță, acordate de medici mai puțin solicitați, de pildă ecografii remote, cu diagnostic în 15 minute, ecografii posibile datorită 5G.
    Astfel, resursele medicale la nivel de țară sunt mai bine administrate. Medicii Spitalului Universitar din Zhengzhou au deja la activ 40.000 de consultații de la distanță și 500.000 de diagnostice online.

  • Telecomurile își vor extinde activitatea de la furnizori de servicii de comunicații la furnizori de servicii municipale: monitorizarea mediului, smart retail, servici bancare, transport cu vehicule autonome, securitate. Toate aceste servicii sunt bazate pe 5G.

Desfășurat sub deviza Working together for a better world, summitul Huawei a convins că 5G ne pune la dispoziție resurse uriașe în toate domeniile.
(Va urma)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close