Ne-am obișnuit să avem întotdeauna semnal la telefonul mobil și conexiune rapidă la Internet, deși rețelele au fost suprasolicitate în timpul carantinei din prima jumătate a acestui an.
E bine să ne aducem aminte totuși mai des că serviciile de comunicații s-au dovedit esențiale pentru viața noastră cât timp am stat închiși în case: au salvat vieți prin comunicarea cu serviciile medicale, ne-a permis multora să lucrăm în continuare și să ținem legătura cu prietenii și cei apropiați. Ne-au oferit confortul psihic prin sentimentul că aparținem unei comunități care luptă împreună și ne-a permis noi căi de creativitate – spune John Giusti, Chief Regulatory Office GSMA (organizația internațională a operatorilor telecom), invitat la la Huawei Better World Summit 2020.

Giusti a recapitulat pentru audiența summitului câteva date economice sugestive pentru importanța economică a IT & C.
Astfel, aproape 2 miliarde de oameni folosesc telefonul mobil pentru achiziția de bunuri, 1,4 miliarde în scopuri educative și 1,3 pentru rezolvarea unor probleme de sănătate.

5g

Urgența în recuperarea economică: să ne mișcăm mai repede spre 5G
Comisia Europeană a stabilit că 5G este un pilon important al recuperării economice în etapa post-pandemie.

5G stimulează creșterea economică și inovația și creează opotunități deosebite în creșterea eficienței în industrie – John Giusti.

Aceasta este o certitudine, din moment ce Comisia Europeană promite pentru următorii ani fonduri de peste un 1 trilion de euro pentru relansare economică în UE, una dintre priorități fiind Digitalul, iar China va investi doar în 5G peste 140 miliarde de dolari în următorii ani, după cum a declarat Catherine Chen, Corporate Senior Vice President Huawei.

5g

GSMA, împreună cu instituții ca World Economic Forum și Banca Mondială, a oferit guvernelor și autorităților naționale de reglementare sugestii pentru pașii care pot accelera adoptarea comercială a 5G și dezvoltarea economiei digitale.

John Giusti  a insistat pe câțiva dintre aceștia:
– accelerarea procedurilor de atribuire a spectrului de frecvențe necesare 5G, de multe ori îngreunate de aspecte birocratice
– extinderea portofoliului de soluții digitale pentru servicii din sectorul public
– pregătirea specialiștilor necesari economiei digitale

La final, oficialul GSMA a recapitulat trei dintre ideile principale ale discursului său:

  • Noi taxe aplicate sectorului telecom pentru a echilibra bugetele naționale s-ar dovedi contraproductive, date fiind investițiile serioase necesare funcționării rețelelor în noile condiții și scăderea veniturilor operatorilor cu până la 3,5% în acest an.
  • Recuperarea economică în următorii ani se va baza (și) pe 5G ca pilon esențial

Colaborarea între autorități, telecomuri, investitori și furnizorii de echipamente telecom este singura cale pentru a găsi soluții la cerințele complexe de dezvoltare accelerată  a sectorului IT & C.

De altfel, câteva guverne au înțeles că infrastructura de comunicații 5G devine esențiană în epoca „new normal”. Două exemple: în Marea Britanie toate clădirile noi trebuie conectate la fibră optică încă din etapa de construcție iar municipalitatea din Viena subvenționează extinderea rețelei 5G.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close