Zilele trecute îmi povestea cineva că pe unul dintre site-urile locale de recruitment Huawei România are publicat un lung șir de posturi libere pentru care caută candidați.
O asemenea cerere masivă de specialiști o vezi doar când o companie mare se pregătește să vină într-o nouă țară.
Nu e cazul Huawei, pentru că activează la noi de 17 ani, din 2003.
Lunga listă cu poziții libere poate însemna un singur lucru: că această companie are planuri interesante de dezvoltare în România.
Momentul e potrivit, pentru că tehnologiile 5G vor schimba paradigma socială și economică prin introducerea pe scară largă a roboților industriali, eficientizarea aglomerațiilor urbane prin proiecte smart city, revoluție în transporturi și în entertainmentul digital etc.
Inginerii și programatorii au mult de lucru așadar în stabilirea standardelor tehnice și definirea soluțiilor IT&C bazate pe 5G.

E util, cred, să vedem câteva date interesante din Raportul The Economic Impact of Huawei in Romania, publicat de Oxford Economics:

Pentru Huawei România lucrează direct peste 2200 de specialiști în sediul central și în departamente internaționale cu sediul la București ca:
–  Global Service Center (suport tehnic pentru rețele telecom din Europa)
–  Accounting Shared Services Centre (asigură dezvoltarea afacerilor Huawei în Europa)
De Huawei România depind în total, direct și indirect, peste 6300 de angajați.

Contribuția, directă și indirectă, calculată de Oxford Economics, a Huawei la PIB-ul României este de 219 milioane de euro în 2018.

Huawei România a plătit 83 de milioane de euro ca taxe și impozite în 2018.

Între 2014 și 2018, contribuția Huawei la PIB-ul României a crescut în medie cu 20% anual.

5G

Pentru că tot am vorbit de PIB, studiile arată că amânarea implementării rețelelor 5G influențează în rău creșterea economică, mai ales în aceste vremuri de pandemie în care comunicațiile electronice la parametri performanți sunt esențiale.

O grabă suspectă la Ministerul Comunicațiilor
În România, o bună perioadă de timp, guvernul a trecut redactarea legislației 5G la rubrica „să mai aștepte”. Am rămas, în așteptarea licitațiilor pentru frecvențe 5G, la stadiul rețelelor experimentale.
Până zilele trecute, când Ministerul Comunicațiilor a publicat spre consultarea publică un proiect de lege „privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G”.
Mai mulți specialiști telecom spun că proiectul ar urmări blocarea Huawei de la licitațiile pentru echipamente 5G.
Bizar este că, deși e august și activitatea e mai relaxată, Ministerul Comunicațiilor a stabilit un termen foarte strâns pentru dezbaterea publică, 17 august, după care proiectul își va urma procedura de adoptare.

Legislația clară, bine formulată și onestă, este o necesitate în telecom.
Tocmai de aceea, un astfel de proiect de lege nu poate fi „grăbit”; consultării publice, la care să participe cu studii inclusiv companiile din industrie (a căror performanță în activitate va depinde de performanța și siguranța echipamentelor 5G) trebuie să i se aloce timpul necesar spre analiză și amendare pe bază de argumente, în niciun caz doar două săptămâni ca în cazul de față.
Totodată este contra regulilor economice să excludem companii de pe o piață pe care ne-o dorim liberă, mai ales dacă acestea au deja colaborări/parteneriate solide, îndelungate și verificate în timp cu marii jucători telecom de pe piață.
(va urma)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close