Uneori, mass-media profesioniste sunt ca niște băbuțe surde: nu înțeleg ce se întâmplă, dar lansează cu aplomb informații false.
Așa s-a întâmplat zilele acestea cu proiectul de lege 5G finalizat în Germania, când a apărut zvonul că Berlinul a interzis participarea Huawei la viitoarea infrastructură de comunicații.
E o știre falsă. Un Google translate aplicat pe câteva articole din presa germană premium i-ar fi scutit de penibil pe unii jurnaliști răspândaci de fake news.

Povestea.
Autoritățile germane nu și-au permis ca un proiect de lege foarte important pentru viitorul economiei naționale, cum este cel al rețelelor 5G, să fie redactat superficial și incoerent. Sau să ignore observațiile operatorilor telecom și să trimită documentul în parlament spre adoptare în procedură de urgență, doar pentru că e nevoie urgentă la buget de banii din vânzarea licențelor de operare.
Guvernele de la București, și varianta Orban, și varianta Cîțu, au bifat însă cu succes toate inexplicabilele erori pomenite mai sus: proiectul de lege 5G românesc, așa șchiop cum spune cam toată lumea că este, a ajuns rapid în parlament, săptămâna trecută, cu doar șapte zile răgaz pentru formularea de amendamente, acum în preajma Paștelui, când toată lumea are un nemaipomenit chef de lucru. Suspectă grabă.

Abordarea Germaniei față de 5G
Parlamentul german a adoptat reglementările privind infrastructurile de comunicații și de energie cu un comportament obiectiv din punct de vedere tehnic, neutru față de toți jucătorii din piață și fără să formuleze legea „cu dedicație” pentru excluderea vreunuia.
Pe partea politică, legea permite autorităților interzicerea componentelor de rețea relevante furnizate de producători controlați de guvernele altor state sau care au fost implicați în activități periculoase.
Pe partea economică și tehnică, legea 5G germană este transparentă și obiectivă în selecția producătorilor, iar criteriile sunt clar formulate.
Parlamentarul Christoph Bernstiel a subliniat că noua legislație nu este anti-Huawei, pentru că toți furnizorii de soluții și echipamente trebuie să treacă aceleași criterii de securitate, iar deputatul  Sebastian Hartmann a salutat faptul că respectivele criterii, așa cum au fost formulate, sunt clare pentru toată lumea și echidistante.

Desigur că nu au lipsit polemicile între partidele parlamentare, însă legea privind securitatea 5G este rezultatul unor discuții îndelungate în timpul cărora  opiniile experților au fost ascultate.
Cu un comportament practic și cerebral față de o dispută comercială SUA-China, urmărindu-și interesaul economic și securitatea națională, lucrând conștiincios la legislație, Germania poate continua dezvoltarea rețelelor de comunicații, pentru că are reglementări profesionist formulate, congruente cu legislația UE.

Varianta românească a legii 5G
Funcționarii guvernele Orban și Cîțu au reușit să scrie un proiect de lege 5G de tip varză, incoerent, și cu ignorarea unor observații pertinente venite din partea operatorilor, juriștilor și experților.
O bună parte din reprezentanții Consiliului Economic și Social sau a Consiliului Concurenței au adus amendamente logice, dar au fost ignorați.
Un singur exemplu de prevedere stranie care ar urma să fie adoptată de parlament. Dacă un furnizor de echipamente 5G este declarat indezirabil, toți operatorii telecom trebuie să demonteze componentele respectivului furnizor din rețelele 3D și 4G deja funcționale, indiferent de importanța lor.
Evident că operatorii telecom nu au fost ascultați de un guvern mult prea arogant.
Mai mult, conform unor experți din domeniul juridic, proiectul de lege 5G încalcă reglementările UE. O performanță, fără îndoială.

Proiectul de lege 5G se află în parlamentul de la București spre adoptare în procedură de urgență.
Urgența asta nu sună bine deloc pentru că de corectitudinea acestei legislații depinde viitorul digital al României și eficiența viitoarelor rețele telecom.
Graba guvernului Cîțu este suspectă, contraproductivă și fără argumente. Un răgaz în care să asculte și ce spun experții și operatorii telecom devine obligatoriu.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close