Huawei

Guvernul are nevoie ca de aer de cele 600 de milioane de euro – cât estimează că va obține de la operatorii telecom pentru licențe de operare 5G – și se grăbește. Proiectul de lege care stabilește condițiile lansării rețelelor 5G a intrat ieri în procedură de urgență în Parlament, după ce s-a umplut de praf prin sertarele guvernamentale aproape opt luni.

Doar 7 zile pentru amendamente
Procedura de urgență presupune că se mai pot aduce amendamente proiectului de lege 5G doar timp de șapte zile lucrătoare. Un timp mult prea scurt pentru a corecta proiectul unei legi foarte importante pentru economia națională și competitivitatea tehnologică viitoare a României.
Guvernului îi convine acest termen strâns pentru că nu dorește nicio modificare a proiectului, din cauza presiunilor politice inițiate de fostul președinte Trump, aflat în dispute comerciale cu China, și care a cerut aliaților eliminarea tehnologiei chineze din rețelele telecom, inclusiv din cele în funcțiune.
Că unele țări și-au văzut de interesul economic propriu, de pildă Germania, și au preluat inteligent doar cererile pertinente ale lui Trump, nu contează ca sursă de inspirație pentru autoritățile autohtone.

Surd la toate observațiile, gata să încalce și legislația UE
Proiectul de lege 5G, în forma actuală, este unul dintre cele mai criticate din istoria României. Operatorii telecom, furnizorii de echipamente, Ministerul justiției, Consiliul Economic și Social, Consiliul Concurenței au formulat observații argumentate și amendamente la proiect. Una dintre cele mai importante critici: documentul încalcă legislația și reglementările UE;  de exemplu, nu sunt specificate criterii clare tehnice și nu există o clasificare a activelor în componete critice și necritice.
Obiectivul siguranței naționale este foarte important, evident, dar a dispune ca operatorii telecom să își modifice rețelele deja existente, cum prevede proiectul, este deja prea mult.
Așadar, chiar din interiorul său i se spune guvernului că legea e șchioapă.

5G nu înseamnă doar divertisment digital
Economiile lumii sunt deja într-o competiție acerbă bazată pe digitalizare.
Comunicațiile 5G cu lățime de bandă ultra-înaltă și latență ultra-low oferă viteze internet deosebite pentru consumatorii obișnuiți, dar, mai important, sunt baza noii revoluții industriale într-o gamă largă de domenii economice.
Contribuția la PIB-ul național va fi importantă. România a rămas în urmă din acest punct de vedere față de alte țări din UE, dar acesta nu e un argument pentru a ignora observațiile Ministerului Justiției sau ale Consiliului Concurenței, ca să luăm doar două exemple.

Încă nu este prea târziu
Este foarte simplu ca acest proiect de lege să capete o formă corectă, cu condiția unui răgaz de cel puțin o lună spre noi consultări și formulări, și nu în goana celor șapte zile. Poate fi armonizat cu legislația UE, pot fi inserate prevederi tehnice și criterii de securitate clare, care lipsesc în actuala formă. Operatorii telecom pot fi ascultați și nu ignorați, sunt parte importantă a economiei naționale și a securității României. România are destui experți pentru a aduce proiectul la o formă de bun simț și se poate inspira de asemenea și din experiența altor țări EU, cu guverne mai calme, mai competente și care respectă cu adevărat interesul național.  Altfel, sutele de milioane de euro din licențele 5G se vor duce repede și vom rămâne doar cu o lege șchioapă care își va face efectele zeci de ani.

(foto: Mihai Petre)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close