instanbul

Arhitectii care au ridicat catedrala Sfânta Sofia din Istanbul acum aproape un mileniu și jumătate au fost geniali. Sub cupolă, sunetele aveau o reverberație de 11 secunde. (Ca să înțelegem pe deplin, dacă rosteai „a”, sunetul persista încă 11 secunde după ce tăceai, amplificat și retransmis de arhitectura interioară.)
Pentru cei care ascultau cântările din fastuoasele slujbe religioase bizantine, efectul trebuie să fi fost copleșitor.
Reverberațiile din construcție au fost anulate prin modificările pe care cuceritorii turci le-au adus catedralei la 1453, când au transformat-o în moschee.
Acustica formidabilă a Sfintei Sofia a fost reconstituită tehnic, virtual, de cercetători ai Universității Stanford și putem să o testăm ascultând un ansamblu de muzică veche. Dacă ai niște căști bune, vei simți cum sunetul călătorește:

1 Comment

  1. „sunetul (te) călătorește” :). Construcția este impresionantă din toate punctele de vedere, dar mi se pare a fel de impresionantă și tehnologia de care dispunem pentru a recrea astfel de experiențe!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close