proiect lege 5G

Citeam zilele trecute despre o companie vietnameză care s-a oferit să cumpere divizia de telefoane mobile a LG. Respectiva campanie  produce deja smartphone-uri și automobile electrice concepție proprie. Vietnamul, da?

În timpul acesta, România e adormită tehnologic. Nu există niciun proiect național articulat de cuplare a țării la competiția tehnologică mondială, competiție care va stabili economiile performante și perdanții subdezvoltați.

Actualitate: ce s-a întâmplat cu autostrăzile tinde să se întâmple și cu comunicațiile 5G
Indolența și limitarea liderilor politici din ultimii 30 de ani au făcut ca România să fie un dezastru în infrastructură. Nu avem o singură autostradă care să traverseze munții, o șosea decentă care să unească Bucureștiul de Iași sau Botoșani și putem pune pariu deja că nici nu vom avea în următorii 5-10 ani.
La fiecare campanie electorală, candidații din toate partidele se antrenează într-un delir al viitoarelor proiecte. Cum câștigă, uită total de promisiuni și își macină timpul steril în lupte politice fără miză și în studiourile televiziunilor.

Dezastrului autostrăzilor i se poate adăuga acum și dezastrul 5G pe termen nedefinit
Desigur că unii se vor întreba ce nevoie avem de noul standard de comunicații.
O minimă documentare ne arată că infrastructura 5G devine esențială în anii viitori pentru boost-ul economic de după pandemie și pentru performanța economică a unei țări.
Cine nu crede, să se uite la Germania, unde 90% din populație și din companii vor avea acces la comunicații 5G până la sfîrșitul acestui an. De ce oare se grăbește atât de tare cea mai mare economie a Europei cu digitalizarea?

Sugestii deocamdată ignorate în proiectul modificat de lege 5G

Punctul unde s-a împotmolit România în crearea infrastructurii noului standard de comunicații: proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G. Dacă nu este adoptată această lege, niciun operator nu poate trece la construcția rețelelor 5G.

Anul trecut, guvernul a avut o consultare publică și instituțională, dar observații importante ale celor chemați la consultări nu au fost luate în considerare, iar încălcarea legislației europene și a liberei concurențe rămân.

Astfel, jumătate dintre reprezentanții din Consiliul Economic și Social (CES)  au dat aviz nefavorabil proiectului de lege. CES subliniază și dezorganizarea în redactarea respectivului proiect: rămâne în sarcina Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), dar normal ar fi ca actualizările și modificările să fie făcute de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), care ar putea avea expertiza tehnică necesară.

CES demontează proiectul și pe argumentul că acesta se bazează pe identificarea producătorilor și furnizorilor eligibili și nu pe stabilirea unor măsuri tehnice de identificare a riscurilor de securitate. Acest lucru contravine inclusiv recomandărilor Uniunii Europene, care a creat 5G Toolbox, unde se concentrează pe reguli tehnice de verificare și implementare a securității rețelelor.

La rândul său, Consiliul Concurenței atrage atenția că pentru asigurarea unui mediu concurențial dinamic este necesar să existe o participare cât mai numeroasă de operatori care să concureze, inclusiv la nivel de infrastructură.

În concluzie, în forma modificată a proiectului de lege nemulţumirile operatorilor nu au fost soluţionate și nu au primit răspunsuri coerente, iar obiecţiile Consiliul Economic și Social, ale Consiliului Concurenţei şi cele ale Ministerului de Justiţie au fost ignorate.
Nu sunt stabilite reguli tehnice clare în realizarea rețelelor 5G, ceea ce generează un potențial de conflicte ulterioare.
Avem un proiect de lege neclar, criticat de toată lumea, care prin modificări de fațadă a devenit și mai discutabil – acesta este stadiul implementării 5G în România.

La rîndul lor operatorii telecom români își pierd încrederea în deciziile autorităților, din cauza incertitudinii generate de actualul proiectul de lege 5G (planurile de investiții nu pot fi stabilite dacă nu există o direcție clară pe termen lung). De pildă, reprezentații Telekom România au declarat că nu doresc să implementeze 5G în curând. Potrivit lui Andreas Elsner, directorul executiv comercial al Telekom România, „în prezent, 5G nu este o cerință pentru consumatori, este o necesitate pe termen lung”.

România va scădea în continuare în clasamentul Digital Economy and Society Index (DESI) al competitivității digitale, din cauza implementării lente a 5G, fapt care se va vedea în viitor în creșterea economică. Deși proiectul de lege 5G nu este finalizat, putem să începem deja să vedem efectul pe care îl are asupra pieței ITC din România.

Un pas logic și natural ar fi re-redactarea proiectului de către specialiști cu adevărat competenți care să țină seama de legislația UE și de observațiile instituțiilor statului precum și a operatorilor.

 

2 Comments

  1. „experiența tehnică necesară”, nu „expertiza” – just a thought.
    Altfel, e ceva ce putem face noi ca cetățeni informați acum, după ce am aflat de starea acestor lucruri? Putem pune presiune asupra autorităților responsabile și altfel decât prin voturile următoare?
    Mult spor și inspirație!

  2. Acum, mingea este în curtea Parlamentului. Din ce-am citit, operatorii telecom au reacționat puternic față de minusurile proiectului de lege.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close