Închide

Ce vrei să cauți?

Sony BRAVIA XR, primul televizor din lume cu inteligență cognitivă

smart TV
smart TV

Ce am învățat zilele acestea: inteligența artificială în cazul televizoarelor model 2021 este depășită, poți vedea filme la calitate IMAX la tine acasă, ecranul televizorului devine difuzor iar sunetul poate veni și din tavan, există smartTV-uri certificate Netflix – ca să vezi filmele la calitate de studio de producție, odată cu televizorul primești bonus și 100 de filme de top și alte câteva noutăți tehnice interesante.
Urmează să citești o poveste despre întâlnirea mea cu Sony BRAVIA XR MASTER Series A90J OLED.

A fost ca un salt în timp. Nu am mai urmărit în ultimii doi ani cum au mai evoluat televizoarele premium și m-am trezit zilele trecute în fața unuia uimitor de deștept, lansat la începutul acestui an și ajuns și în magazinele autohtone. Vorbim de Sony BRAVIA XR A90J OLED de 55 de inci.
După ce am experimentat de ce e în stare, am ajuns la concluzia (personală și subiectivă) că este, probabil, cel mai deștept și generos din lume în acest moment. Concluzie la care cred că o să ajungeți și voi după ce citiți acest text. Sau după ce-l testați în magazine înainte de a scoate cardul din portofel.
Animat de procesorul cognitiv XR. Cum e imaginea
Seria Sony BRAVIA XR sunt primele televizor de pe piață care funcționează pe baza inteligenței cognitive. Să vedem care e diferența față de inteligența artificială cu care ne-am obișnuit deja la televizoarele premium.
Dacă procesorul cu inteligență artificială (AI) îmbunătățește imaginea și sunetul televizorului cu ajutorul unor algoritmi care analizează semnalul primit, procesorul XR cu inteligență cognitivă funcționează asemenea creierului uman: reproduce în imagine și sunet felul în care oamenii văd, aud și percep vizual mediul înconjurător.
Procesorul XR al Sony BRAVIA model 2021 împarte imaginea în sute de zone egale, recunoaște obiectele din aceste zone și analizează încrucișat mii de elemente, în cadru și între cadre, elemente care compun imaginea – exact cum face și creierul uman.
Astfel, analizează culoarea, contrastul, claritatea și mișcarea și ajustează în timp real fiecare element, pentru ca totul în imagine să fie armonizat.
Mai mult, procesorul cu inteligență cognitivă stabilește zona din imagine unde ni se concentrează privirea (punctul focal) și îmbunătățește imaginea respectivă, așa cum fac ochiul și creierul uman.
În captura aceasta, vedem cum crește calitatea imaginii la elementele punctului focal dintr-o secvență:

Alte tehnologii susținute de procesul XR în cazul imaginii
XR 4K Upscaling
crește rezoluția semnalului 2K mai aproape de calitatea reală 4K, pentru imagini realiste și detaliate, pe baza bazelor de date integrate în televizor, XR Super Resolution și de reproducere a texturilor.
XR OLED Contrast ajustează luminozitatea pentru o strălucire mai puternică și nuanțe mai profunde de negru
XR Triluminos Pro oferă o paletă mai largă de reproducere a culorilor cu diferențele subtile care se regăsesc în lumea reală
XR Motion Clarity controlează imaginile în mișcare pentru a minimiza efectul de blur, astfel încât acestea să rămână autentice, fără să piardă din luminozitate în timpul scenelor care se derulează la viteză mare.
Senzorul RGB adaptează temperatura de culoare cu lumina din cameră, astfel încât imaginea să fie livrată așa cum a gândit-o studioul de producție.

Cum e sunetul
Am văzut că procesorul cognitiv XR livrează o imagine cât mai aproape de cea percepută și prelucrată de creier în mediul natural.
Mi-a plăcut funcția de Acoustic Surface Audio+. Două subwoofere – actuatoare produc vibrații subtile ale ecranului și îl transformă într-un difuzor, ca la cinema – loc în care sunetul vine direct din ecran.
În plus, prin 3D surround upscaling, sursele 5.1 și cele stereo sunt convertite 5.1.2, astfel încât sunetele par că vin din lateral și din tavan.
Acustica este reglată în funcție de poziția privitorului în cameră, mulțumită microfonului din telecomandă.

smart tv

M-a fascinat BRAVIA CORE
Orice smart TV premium vine cu ceva conținut ca bonus, însă noile televizoare Sony ridică incredibil standardul prin platforma BRAVIA CORE. Să vedem ce ne aduce:
Colecție de filme generoasă. Sony, fiind și un uriaș producător de entertainment, a selectat filme produse de Sony Pictures, dintre cele mai noi dar și clasice, pe care le oferă exclusiv pe seria BRAVIA XR. La cumpărare vei găsi o o listă de 100 de filme, listă împrospătată o dată la trei luni. Streamingul este nelimitat.
Primești și 10 credite pentru  a pune de o parte 10 filme preferate, pe care le poți vedea apoi de câte ori vrei, timp de doi ani.
Streamingul se face cu până la 80 Mbps (da, 80 Mbps, e corect), ceea de înseamnă imagine plină de detalii.
IMAX. Toate televizoarele din seria Sony BRAVIA XR sunt certificate IMAX Enhanced și vin cu o colecție generoasă de filme colecție în acest format de cinema. Cinefilii vor fi încântați.
Pentru a putea adopta sigla IMAX Enhanced, televizoarele Sony au îndeplinit un set de performanțe stabilite de IMAX, DTS și de specialiști de la Hollywood, pentru a oferi imagini 4K HDR de cea mai înaltă calitate și un sunet ca la cinema.
Apropo de cinefili, acești vor găsi și secțiunea Studio Acces, cu informații din culisele producțiilor cinematografice, de la making of la interviuri.
Gama Sony BRAVIA XR este calibrată de asemenea pentru Netflix (pentru calitate de studiou) și prima care vine cu Google TV.

smart tv

Jocuri?
Nu se poate ca un televizor de această calitate să nu fie optimizat pentru jocuri. Vom găsi funcțiile Auto Low Latency Mode (televizorul activează automat modul de gaming cu latență redusă când rulezi un joc) și Variable Refresh Rate (rata de refresh este reglată dinamic pentru a elimina întârzierea ecranului). Rata de refresh ridicată, de 120 fps și rezoluția 4K vor mulțumi gamerii pasionați.

Aș mai spune că seria Sony BRAVIA MASTER Series A90J funcționează cu boxe inteligente Alexa și Google Home pentru control hands free și prin funcția Living Decor se transformă în tablou – poate prelua fișiere din Google Images, de pildă, în orele de repaus. Nu mai ai în casă un ecran negru, ci un tablou viu și colorat.
Din noua serie BRAVIA XR fac parte modelele LED 8K MASTER Series Z9J, MASTER Series A90J și A80J OLED, dar și modelele X95J și X90J LED 4K.
Prețuri? Acestea se mai modifică funcție de retaileri, așa că mai bine procedează la un search „Sony BRAVIA XR” și te lămurești.

Concluzia: este un televizor evoluat, cu cel mai mare grad de inteligență de pe piață, capabil să ofere cea mai bună imagine și cel mai bun sunet, fie că ești pasionat de filme, de transmisiuni sportive, de concerte rock sau de jocuri.

Adaugă comentariu