Ca NFT, ar putea valora ceva dolari în viitor, pentru că se încadrează în curentul la modă Generative Art. Șansele să mă îmbogățesc astfel sunt extrem de reduse, dar nu cu totul imposibile, pentru că există cel puțin un precedent: 9 colecții de grafică digitală create în cadrul mișcarii CryptoPunks, una dintre primele platforme NFT bazate pe Ethereum blockchain, au fost achiziționate la Christie’s cu 17 milioane de dolari.
(Merită să arunci, spre mirare, un ochi în comunitatea CryptoPunks și să vezi ce sume enorme sunt plătite pentru accesul în acest club, acum exclusivist.)
A sosit momentul să dăm definiția Generative art ca să înțelegem despre ce vorbim aici, totuși: este arta livrată de soft-uri automate și în care ideile, formele, culorile și stilurile sunt generate de algoritmi.
Ca exemplu avem aplicația AI starryai (Android și iPhone), pe care am folosit-o pentru a genera desenul de mai sus, creată de artistul Mo Kahn, cel care a dorit să democratizeze creația de Generative art, după cum spune el, dar care, până una-alta, încasează venituri din reclamele rulate de aplicație.
Cum funcționează: o instalezi și tastezi în casetă câteva cuvinte (eu am ales king, dragon, sky, fight), selectezi stilul și algoritmii se apucă de pictat. Tocmai ai creat o piesă Generated art. O poți trimite prietenilor ca să te lauzi sau, dacă ai ceva bănuți de cheltuit, o poți transforma în NFT.
Dacă nu ai amețit și nu ai dat unsubscribe până acum, îți explic și de ce am scris toată această poliloghie care se prea poate să nu te intereseze prea mult: cele două concepte, blockchain și inteligența artificială, vor transforma semnificativ lumea în care trăim. Omenirea nu a stabilit deocamdată câte dintre aceste transformări vor fi benefice și câte dezastruoase. Astfel că e indicat nici să ne entuziasmăm exagerat în fața acestor noi tehnologii, nici să le respingem a priori ca lucrări oculte (sic!), ci doar să ne păstrăm curiozitatea, discernământul și să ne gândim cum putem să le folosim în folosul nostru.
Spor la pictat.