Închide

Ce vrei să cauți?

Au trecut 20 de ani. La mulți ani!

Ai văzut cât de mult vorbesc românii la telefon?

 

S-au mai perindat în ultimele două mii de ani și alte neamuri pe aici în afară de romani, dar comportamentul nostru latin se simte puternic. De pildă, ai văzut cât de mult vorbesc românii la telefon? E terapeutic, în mod sigur – comunicarea aduce echilibru emoțional, greu pus la încercare în ultimii doi ani.

Brandul Orange împlinește anul acesta 20 de ani pe piața românească și, în prag de aniversare, m-a invitat să scriu câteva cuvinte, ca un client vechi al companiei – păstrez același număr, fără întrerupere, de două decenii.

E un moment potrivit să ne aducem aminte de câteva borne tehnologice. a
De pildă, anul 2004, când Orange a lansat serviciile de date Edge. Știi ce viteză aveai atunci pe telefon (existau doar rudimente de smartphone)? Maximum 215 Kbps, adică aproximativ 0,2 Mbps. Dar momentul a avut importanța lui: internetul devenise mobil.
Acum, „prind” la mine în cartier viteze 5G de până la 235 Mbps, și e o zonă cu densitate mare de populație și deloc centrală. Reţeaua Orange 5G este în expansiune, fiind disponibilă astăzi în 17   orașe, în stațiuni montane și estivale. Cu 5G, poți descărca, de exemplu, un film Netflix în câteva zeci de secunde.

Merită să marcăm și anul 2016, când Fundația Orange a lansat Programul național Digitaliada, de susținere a educației digitale în clasele gimnaziale. În anii care au trecut de atunci, 50 de școli din mediul rural au primit de la Fundația Orange laboratoare digitale. Dă-i unui copil o tabletă și i-ai trezit interesul, inclusiv pentru matematică, datorită noilor metode de predare în care au fost instruiți, în programul Digitaliada, peste 1000 de profesori. În afară de hardware (2100 de tablete și 300 de laptopuri, videoproiectoare și table interactive donate elevilor și cadrelor didactice), Digitaliada înseamnă și un concurs anual de creare de lecții în format digital, ghiduri de predare, aplicații, instrumente de testare online a cunoștințelor, cu accent pe comunitățile cele mai defavorizate, cele rurale.

telecom

Internetul mobil și telefoanele performante înseamnă acum accesul la un birou mobil de oriunde și oricând. Cam tot ce lucrez pe PC pot face și pe smartphone. Te miști mai dezinvolt printre proiecte, viteza accesului la informația de lucru a crescut fantastic. Internetul, și fix, și mobil, a făcut cu brio față vârfurilor de trafic din ultimii doi, astfel că activitatea a putut continua datorită posibilității de a lucra remote. Dacă te întorci spre comparație cu 20 de ani în urmă, tot ce avem la dispoziție astăzi pare de domeniul SF-ului: de la apelurile video la televiziune și jocuri de mobil, la plata cu telefonul (sau cu smartwatch-ul) în magazine și până la convorbirile relaxate pe care le purtăm cu rudele și prietenii stabiliți în țările UE.

Ne-am obișnuit cu toate aceste posibilități de comunicare, de lucru și de relaxare,  bazate pe rețele telecom; ni se par că au apărut și că funcționează de la sine. Sunt însă rezultatul unor eforturi și ambiții consecvente din ultimele două decenii.
De aceea, mi se pare normal să fiu printre primii care îi urează furnizorului meu (și al vostru) de comunicații:
La mulți ani, Orange!

 

Adaugă comentariu