Închide

Ce vrei să cauți?

Ce sunt criteriile ESG. Și un exemplu de bune practici

Câteva idei despre Environmental, Social and Governance Criteria, adică ESG

relaxare sunete natura
relaxare sunete natura

Auzim din ce în ce mai des acronimul ESG și poate nu întotdeauna înțelegerea termenului este deplină. Facem azi un pas relaxat în teoria economică și încercăm o explicație, completată de un exemplu relevant din zona de mediu.
Ca definiție, Criteriile de Mediu, Sociale și de Guvernanță (Environmental, Social and Governance Criteria – ESG) reprezintă un set de standarde pe care o companie le îndeplinește sau nu și pe care investitorii le iau în seamă atunci când direcționează banii spre o afacere sau alta. Astfel:
– Criteriile de mediu iau în considerare modul în care o companie respectă natura și se străduiește să protejeze mediul
– Criteriile sociale examinează relațiile companiei cu angajații, furnizorii, clienții, comunitățile în care își desfășoară activitatea, egalitatea dintre femei și bărbați, diversitatea
– Guvernanța se referă la conducerea companiei, de exemplu la remunerarea managerilor, audituri, controale interne și la drepturile acționarilor.
Criteriile ESG au apărut din rațiuni practice: sunt o cale prin care investitorii pot evita companiile care reprezintă un risc financiar din cauza practicilor lor de mediu sau de altă natură și pe care opinia publică, de exemplu, le poate sancționa cu efecte serioase asupra performanței economice.
Criteriile de mediu au devenit foarte importante
Nu este zi fără știri despre dezastrele provocate de schimbarea climatică. De fapt, nici nu este nevoie de știri pentru a înțelege drama încălzirii globale: e de ajuns să constatăm că Bucureștiul, de pildă, tocmai trece printr-o iarnă fără niciun fel de zăpadă.
Partea de mediu din ESG urmărește cum utilizează compania energia și din ce surse o procură, cât poluează, cum administrează reziduurile, care este tratamentul aplicat animalelor.
Un exemplu bun de îndeplinire a criteriilor ESG pe partea de mediu vine din partea grupului UniCredit, care comunică acționarilor și stakeholderilor că a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 60% începând din 2008 și are ca obiectiv zero astfel de emisii până în 2030. „Politica noastră privind cărbunele ne obligă să eliminăm treptat finanțarea sectorului cărbunelui pe toate piețele până în 2028” – completează oficiali ai grupului.

Adaugă comentariu