Închide

Ce vrei să cauți?

Discuții în parlament despre legalizarea canabisului medicinal

Asociația Victoria Mea militează pentru accesul pacienților la acest tratament

Luni, 13 martie, ora 17.00, la Palatul Parlamentului, în Comisia de Sănătate, sunt invitați reprezentanți ai Ministerului Justiției, DIICOT și ai altor instituții și se va discuta introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a proiectului de lege pentru legalizarea tratamentului cu canabis medicinal în România.
Acest proiect de lege se numește Legea Victoria în memoria mamei Alexandrei Cârstea, care suferea de o boală incurabilă și pe care fiica ei a încercat să o salveze folosind o mulțime de tratamente, atât alopate cât și naturiste. Acum, deși Victoria nu mai trăiește, Alexandra, care cunoaște din experiența avută cu mama ei care sunt beneficiile acestui tratament, continuă lupta pentru ca ceilalți pacienți care au nevoie de canabis medicinal să poată să îl acceseze, în mod legal.

“Din păcate, în România anului 2023 canabisul folosit în scop medicinal este asociat, în mod total greșit, cu plantele psihedelice și încă ne luptăm cu această confuzie.
Tot ceea ce își doresc pacienții români este să poată folosi acest tratament naturist, fără, repet, fără niciun efect secundar psihotrop, cu rețetă primită de la doctor, sub supraveghere și consiliere medicală, exact cum se folosesc și medicamentele de sinteză care deja există pe piață. Teama că cineva ar putea abuza de acest tratament care este deja aprobat în UK, Canada și în majoritatea țărilor din Europa, printre care Grecia, Germania, Italia, Cehia, Spania și multe altele, este complet nejustificată”, a declarat Alexandra Cârstea, Președinta Asociației Victoria Mea și inițiatoarea petiției naționale pentru legalizarea canabisului medicinal.

 De ce este atât de importantă votarea acestei legi

Alexandra nu ar fi continuat aceasta luptă dacă nu ar fi avut atât convingerea proprie, cât și datele știintifice necesare oferite de cele peste 40.000 de studii publicate în acest domeniu – care demonstrează beneficiile acestui tratament în peste 50 de boli – alături de studii de caz și de exemplul oferit de parlamentarii din țările care au legalizat accesul pacienților la tratamentul cu canabis medicinal.

 Cine sunt membrii Comisiei de Sănătate?
Printre membrii Comisiei de Sănătate de care depinde luni soarta miilor de bolnavi cărora canabisul medicinal ar putea să le amelioreze simptomele sau chiar să le salveze viața se numără :

  • Nelu Tătaru, PNL, fostul Ministru al Sănătații și Președintele acestei Comisii
  • Corneliu-Florin Buicu, PSD, Vicepreședinte
  • Emanuel Ungureanu, USR, care a solicitat această a doua dezbatere colegilor de comisie
  • Cristina Dumitrache, PSD, parlamentarul care a inițiat proiectul și a strâns aproape 100 de parlamentari din toate partidele politice, pentru a susține acest demers provenit din nevoia reală a pacienților din România,

Membri ai instituțiilor publice din România confundă fumatul canabisului în scop recreațional cu tratamentele pe bază de canabis medicinal

“Confuzia pe care încă o fac unii politicieni între canabisul recreațional și cel medical, a celor care pot decide legalizarea acestui tratament, face diferența practic între viață și moarte pentru mulți pacienți, așa cum a fost și mama mea, a adăugat Alexandra Cârstea. “După atâția ani în care am cercetat, studiat și discutat cu cercetători, medici și pacienți care au folosit tratamentul cu canabis medicinal, știu că mama mea ar fi trăit mai mult dacă noi am fi avut posibilitatea să o tratăm din timp și nu empiric, ci sub supraveghere medicală, cu canabis medicinal. Canabisul medicinal nu se administrează prin fumat, cum este cel recreațional, iar confuzia aceasta face mari deservicii proiectului acesta de lege”.

Patru ani, o săptămână și două zile

În spațiul public, în tot acest timp, în favoarea legalizării tratamentului cu canabis medicinal s-au declarat politicieni din toate partidele, printre care și Marcel Ciolacu, Cătălin Drulă, George Simion, și alții.

Până în acest moment, deși există o majoritate parlamentară care s-a declarat în favoarea acestui tratament, politicienii români au amânat timp de patru ani aprobarea lui. De data aceasta Legea Victoria se află în linie dreaptă, cu mari șanse să fie votată: după dezbaterea de luni se va face un raport, iar în următoarele una-două săptămâni, în Camera Deputaților, în plen, va avea loc votul decisiv.

În concluzie, luni vom vedea dacă membrii Comisiei de Sănătate în care miile de bolnavi cronici din România își pun speranța, vor veni în sprijinul acestora, sau dacă vor merge pe principiul că, dacă ceva ce nu li se întâmplă lor sau apropiaților lor, este lipsit de importanță.

Text preluat la rugămintea Asociației Victoria Mea. Organizație non-profit înființată în 2019 de către Alexandra Cârstea, sprijină legalizarea tratamentului cu canabis medicinal în România. Pentru mai multe informații accesați canabisromania.ro și https://www.facebook.com/ongvictoriamea .

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu