Închide

Ce vrei să cauți?

Scurta istorie aventuroasă a unui utilaj banal din casele noastre: mașina de spălat

Găsim în folclor destule cântece despre spălatul rufelor la râu. Timp de secole, spălătoriile improvizate pe malul apelor constituiau un eveniment social. În timp ce frecau hainele ude cu leșie (soluție de apă cu cenușă din sobe pe post de detergent), femeile gospodine schimbau informații picante despre evenimente din comunitatea satului, iar tinerele pândeau să se vadă pentru o clipă cu drăguții lor.
Dincolo de percepția idilică, această muncă gospodărească era una dură, epuizantă.
La oraș, spălătoresele cu ziua constituiau și ele o secțiune chinuită a proletariatului urban.

Abia prin secolul 19 încep să apară mașinile de spălat rudimentare, acționate manual, cu un gen de manivelă.

În 1908 este lansată prima mașină de spălat electrică.

A durat până să fie puse la punct astfel de echipamente care să funcționeze cu adevărat.
Să luăm exemplul firmei germane Elektrolux; în interbelic, se mândrea cu acest utilaj revoluționar la acea vreme, dar altfel, primitiv de-a dreptul, dacă îl privim cu ochii de azi:

Era practic un ceainic uriaș pe care îl așezai pe foc pentru ca apa să se încălzească și în care puneai rufele pentru spălat. Un motor electric le agita înăuntru.

Vreo 50 de ani mai târziu, în 1998, era lansată pe piață prima mașină de spălat cu cip. Își stabilea ciclul de spălat după cantitatea de rufe pe care o „simțea” în cuvă.

Astăzi, familiile din toată lumea economisesc milioane de ore din timpul lor datorită acestor mașini de spălat de ultimă generație. Metaforic, putem spune că acestea sunt deja mici computere: stabilesc precis cantitatea de detergent, apă și electricitate în funcție tipul țesăturilor, pot fi programate să-și facă treaba mai târziu, într-un moment prielnic, iar unele scot rufele gata uscate.
Și în acest caz, tehnologia își face treaba perfect, în interesul nostru.

Articole populare Ultima luna

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Din cate stiu eu, lesia era o solutie de apa cu soda, dar m-ai facut sa ma documentez si se pare ca era si cu cenusa. Multumesc!

Adaugă comentariu