Închide

Ce vrei să cauți?

Ce-i de făcut cu încălzirea globală? Un road map devenit obligatoriu și urgent pentru companii, indiferent de dimensiunile acestora

engie audit energetic

Se mai poate trăi, în estul și sudul României fără aer condiționat în iulie și august? Vom planta peste niște ani măslini și portocali în Oltenia? (Ca fapt divers, un locuitor din Craiova și-a amenajat o grădină cu palmieri și aceștia au trecut cu bine peste iarnă.)

Până de curând, știrile despre încălzirea globală păreau multora exagerate, senzaționaliste, gen clickbait.
Însă valurile de caniculă din acest an, miile de hectare pe care nu a mai crescut nimic din cauza secetei, incendiile de pădure sau recentul ciclon Boris, aducătorul unei statistici sinistre de zeci de morți în Europa Centrală și de Est și de străzi inundate în Cannes, Viena și Budapesta, i-au convins chiar și pe cei mai sceptici că ne îndreptăm spre o lume apocaliptică dacă omenirea nu ia măsuri perseverente și urgente de limitare a emisiilor de gaze de seră – dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4), oxidul de azot (N2O) și gazele fluorurate -, care continuă să se aglomereze în atmosferă și transformă Pământul într-o imensă sferă sufocantă.

„Clima se schimbă, e o certitudine”, spune Forest Reinhardt, profesor la Harvard Business School. „Societățile din întreaga lume se confruntă cu efectele costisitoare și devastatoare ale acestor schimbări. Efectele modificărilor climatice – creșterea temperaturilor, topirea calotei glaciare și fenomene meteorologice extreme – se vor intensifica și vor deveni mai imprevizibile în următoarele decenii.”

Responsabilitatea companiilor
În aceste condiții, obiectivele companiilor privind sustenabilitatea și reducerea emisiilor de carbon nu mai sunt un moft de bonton ocazional în comunicarea corporatistă, ci devin componentă importantă a performanței economice și a valorii brandului, mai ales că au potențialul dovedit și calculabil de a reduce semnificativ costurile.

Din ce în ce mai multe organizații din zona noastră înțeleg această realitate, dovadă că în trimestrul IV 2023, emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut cu 4% față de aceeași perioadă a anului 2022, în condițiile în care PIB-ul zonal (activitatea economică) a crescut, conform Eurostat. E important de spus și că Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire climatică.

De unde pornim. Trei măsuri esențiale
Auditul energetic.
 Primul pas necesar este măsurarea emisiilor totale de gaze cu efect de seră ale companiei și identificarea surselor de emisii de CO2 – auditul energetic.
Calcularea auditului energetic ia în considerare trei domenii: emisiile directe provenite din surse deținute sau controlate, cum ar fi vehiculele companiei sau arderea combustibilului la fața locului; emisiile indirecte provenite din consumul de energie electrică, abur, încălzire și răcire; toate celelalte emisii indirecte care au loc în lanțul valoric al întreprinderii, precum emisiile provenite de la bunurile și serviciile achiziționate, eliminarea deșeurilor și călătoriile angajaților.
Auditul energetic permite identificarea și formularea măsurilor recomandate de reducere a consumului și a risipei de energie, cu efectul important al diminuării costurilor.
Actualizarea tehnologică. Al doilea pas esențial este înlocuirea echipamentelor vechi, depășite tehnic, cu unele de nouă generație, care consuma mai puțină energie și au un cost de mentenanță redus.
Este o măsură eficientă financiar pentru că duce, de asemenea, la reducerea costurilor pe termen lung.
Producție proprie de energie. O soluție eficientă și imediat aplicabilă, pe care companiile românești o adoptă din ce în ce mai des, este instalarea de panouri fotovoltaice (PV) care asigură autonomia energetică parțială sau totală, reducerea emisiilor de carbon și diminuarea costurilor de producție. Investiția se poate recupera în doar câțiva ani – o perioadă foarte scurtă având în vedere că panourile fotovoltaice au garanție de eficiență 80% timp de 25 de ani. Sistemele PV contribuie la reducerea costurilor lunare cu energia și pot fi achiziționate chiar și cu investiții inițiale zero.
________________________
Lumina Soarelui reprezintă o sursă excepțională de energie: în doar o oră și jumătate, Soarele ne livrează suficientă energie pentru a asigura consumul tuturor pământenilor timp de un an:

Pornind de la aceste imperative, ENGIE s-a angajat să accelereze tranziția către o economie cu impact neutru în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon și a implementat o strategie de combatere a schimbărilor climatice pe baza a doi piloni principali: pe de o parte, decarbonarea propriei producții de energie, prin dezvoltarea energiilor regenerabile, și, totodată, susținerea clienților în demersul lor de decarbonare, oferindu-le soluții prietenoase cu mediul înconjurător, care să le permită acestora reducerea consumului de energie, a emisiilor de CO2 și a costurilor.

Soluțiile de decarbonare aduc beneficii financiare
Până în prezent, în cadrul companiilor românești, obiectivele financiare au avut întâietate față de inițiativele de reducere a emisiilor de CO2. Cu toate acestea, cele două obiective nu se exclud reciproc, ci, dimpotrivă, se pot completa.

Implementarea unor măsuri de reducere a emisiilor poate genera economii de costuri, atrage investitori responsabili și crește valoarea de piață a companiei, asigurând, astfel, atât sustenabilitatea economică, cât și pe cea ecologică.

Soluțiile ENGIE pentru reducerea emisiilor de CO2
În acest sens, echipele de experți ENGIE pot consilia companiile în implementarea eficientă a soluțiilor de eficiență energetică.
Astfel, ENGIE este un auditor autorizat care oferă servicii personalizate de audit energetic, capabil să ajute companiile să afle cum utilizează energia, unde o irosesc şi unde anume vor avea îmbunătățirile cel mai mare efect. Auditul energetic și implementarea măsurilor recomandate de reducere a consumului conduc la reducerea risipei de energie, a costurilor cu energia şi a emisiilor de carbon.

Totodată, ENGIE este furnizorcu experiență dovedită în livrarea de soluții la cheie, chiar şi pentru cele mai complexe sisteme, de soluții fotovoltaice capabile să asigure autonomia energetică parțială sau totală a companiilor și reducerea emisiilor de carbon, în urma unor investiții ce se pot recupera în doar câțiva ani. În funcție de complexitatea proiectului, investițiile inițiale pot fi chiar zero, plata sistemului fiind posibilă în mai multe tranşe. Pentru contracte de tip PPA, finanțarea poate fi extinsă chiar şi până la 25 de ani.

Puteți accesa informații complete despre soluțiile oferite de ENGIE pentru reducerea emisiilor de CO2 aici (click).

Adaugă comentariu