Închide

Ce vrei să cauți?

Tehnologie Smart City avem, ne mai trebuie primari

Telekom Smart City
Telekom Smart City

Am impresia că la actualele alegeri locale calitatea candidaților la primăria generală a Bucureștiului și la cele de sector este mai slabă ca oricând, mai ales dacă numărăm câți viitori condamnați penal se încăpățânează să-și pună figura pe afișele electorale.

Indiferent cine va câștiga, haosul din Capitală va crește.
“Trecem prin cel mai mare val de creștere urbană din istorie. Peste jumătate din populația lumii trăiește azi în orașe, iar până în 2030 acest număr va crește până la aproximativ 5 miliarde. Orașele zilelor noastre fac față unor mari provocări – de la populații în creștere și bugete în scădere, la nevoia de a eficientiza utilizarea resurselor” – spune Ralf Nejedl, vicepreședinte senior B2B & ICT la Deutsche Telekom.

Telekom Romania și Cisco au inaugurat săptămâna aceasta un pilot al posibilului oraș inteligent care ar putea să devină Bucureștiul. Nu vă închipuiți un proiect de anvergură, e vorba de o zonă demo din Parcul Tineretului, sectorul Orășelul Copiilor, dar care poate fi vizitată, fiind funcțională.
Ce înseamnă oraș inteligent?

Parcare inteligentă Tap&Park.
Este o aplicație mobilă (disponibilă acum pentru IoS și în curând, pentru Android și Windows Mobile) bazată pe datele trimise de senzori montați în locurile de parcare. După ce te loghezi, primești indicații rutiere spre parcare, vezi dacă sunt locuri libere și le poți rezerva de la distanță etc.
Soluția are un modul pentru pentru administrația locală sau cea a parcărilor,  care afișează gradul de ocupare a spațiilor de parcare și nivelul traficului din zonă. Aceasta generează, de asemenea, diferite rapoarte.
În perioada următoare, aplicația va acoperi mai multe zone de parcare din București, în afară de pilotul din Parcul Tineretului. De asemenea, o funcționalitate viitoare va permite șoferilor să plătească parcarea cu ajutorul telefonului mobil, direct către autoritatea locală sau operatorii de parcări. Soluția de parcare va include și notificări prin care șoferii sunt anunțați când le expiră timpul de parcare.
Un demo video:

Soluția de siguranță publică

Bazată pe un sistem de supraveghere video inteligent. Soluția generează alerte în caz de vandalism sau nerespectarea restricțiilor pentru anumite zone sau în caz că o persoană este în situația de a avea nevoie de ajutor urgent.
Identifică mașinile parcate ilegal. Soluția poate fi utilizată, de asemenea, pentru numărarea mașinilor și pentru identificarea plăcuțelor de înmatriculare:

Soluția de iluminat inteligent
Este instalată deocamdată pe 8 stâlpi din parc echipați cu tehnologie LED și senzori sensibili la mișcare și la intensitatea luminii ambientale. De exemplu, LED-urile luminează la capacitate maximă doar când sunt oameni prin preajmă.  Costuri cu energia pot fi reduse cu până la 60%.

Așadar, tehnologii care să aducă ordinea și confortul în oraș (și să reducă masiv cheltuielile municipalității) există.
Dar, cum spuneau oficialii Telekom Romania, introducerea acestora depinde de primării.
Conform ZF, Telekom Romania estimează că ar putea semna până la finele acestui an până la zece contracte de implementare a unor proiecte de oraşe inteligente („smart city“) cu primării din mai multe oraşe din ţară, în afară de București.

 

Adaugă comentariu