Închide

Ce vrei să cauți?

De ce s-a jucat Angela Merkel cu mingea Panospective

Startup-uri în Germania (4)

Știți ce venituri au produs anul trecut  startup-urile tehnologice care funcționează, sunt sprijinite sau au pornit în laboratoarele Universității Tehnice din Berlin?
1.000.000.000 de euro.
Da, un miliard de euro. Un miliard produs de cei 16.000 de angajați ai acestor startup-uri.

Dincolo de cursurile teoretice, studenții Technische Universität Berlin sunt sprijiniți cu fonduri, spații de lucru, consiliere de business și în domeniul legal pentru a-și înființa firme și a-și pune în aplicare ideile în domeniul tehnicii.

La Technische Universität Berlin nu se lucrează deloc la nivel teoretic, doar de dragul cercetării: studenții, absolvenții și profesorii muncesc la proiectele lor cu gândul precis de a produce bani.

Tocmai de aceea, înființează startup-uri. Pun la punct noi tehnologii pe care să le vândă într-un final marilor corporații din lume.
Caută cu perseverență finanțare.
Când își iau licența, mulți dintre studenți au deja experiență de business, utilă și dacă aleg să lucreze în propria firmă, dar și dacă se angajează într-o mare companie.

Panospective, mingea care face fotografii din aer, la 360 de grade

Vă povesteam în episoadele trecute că șefa guvernului de la Berlin, Angela Merkel (foto sus), își face timp să viziteze startup-urile germane care promit, fie ca e vorba de cele cu finanțare internațională de milioane de euro, fie ca sunt unele mici aflate în căutarea investitorilor. Le încurajează și caută soluții la nivel de administrație federală pentru a le înlesni apariția și dezvoltarea.
Angela Merkel s-a „jucat” și cu creația a doi studenti de la Technische Universität Berlin: Panospective, o minge (obiectul verde din poza de sus) care face fotografii complete, la 360 de grade.

Și nu numai cancelarul a testat Panospective, ci și ministrul economiei și tehnologiei (foto stânga) și el foarte interesat de viitorul tehnologic la Germaniei:

Panospective este o minge în care au fost montate mai multe camere foto, de jur împrejur.
Când o arunci în sus, camerele foto se declanșează la o anumită înălțime.
Prinzi apoi mingea, o conectezi prin portul USB la computer și obții imagini panoramice, la 360 de grade, care surprind toate detaliile, din orice direcție.
Dimensiunea unei fotografii Panospective: 72 MP, deci detaliile sunt bogate.

Iată cum arată în final fotografia  (da, tipul cu Samsung NX300 sunt eu 🙂 :

Utilitatea: fotografierea unor evenimente (concerte, de pildă), zone de conflict, în cercetările poliției, în jurnalism.

Bun – i-am întrebat pe cei doi inventatori – de ce aș folosi Panospective și nu o dronă?
Dronele nu pot zbura, din punct de vedere legal, chiar peste tot și nu oferă imagini chiar din toate unghiurile posibile, mi s-a răspuns.

Despre proiectul Panospective a scris cam toată presa care contează, de la BBC și Wall Street Journal până la Gizmodo și Wired.

Așa că e o chestiune de răbdare până când un producător de electronice sau un investitor vor veni cu banii pentru producția de masă.

În episodul următor vă voi povesti despre alte startup-uri de la Universitatea Tehnică din Berlin, dintre care unul a fost cumpărat foarte rapid de Carlsberg 🙂

Alte articole din seria Startup-uri în Germania:

Next Berlin: Viitorul omenirii văzut din Silicon Valley

Vreau să iau un premiu Nobel, i-am zis

De ce m-as muta la Berlin

Social Media în mintea managerilor germani

(Vizita de documentare în Germania/Berlin a fost urmarea unei invitații a Ministerului de Externe al Republicii Federale Germania și a  Ambasadei Germaniei la București.)

 

Articole populare Ultima luna

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. 🙂 E un lucru de apreciat ceea ce face statul german. Insa, sa nu ne mire ca se intampla acolo, doar vorbim de acei oameni care in nici 20 de ani si-au reconstruit tara din cenusa.

Adaugă comentariu