Startup-uri în Germania (3)

Când te afli printre sute de oameni într-o sală de conferințe, simți când aplauzele sunt sincere – pentru că vorbitorul e deștept și a spus chestii esențiale.
Iar Marina Gorbis, venită la NEXT Berlin din Silicon Valley, a părăsit scena în aplauze furtunoase după un speech strălucit despre Socialstructing, fenomenul care va redesena omenirea în anii ce vin.

Socialstructing este un termen intraductibil dar în esență înseamnă eliberarea individului de tirania instituțiilor. Acesta, având la îndemână Internetul, rețelele sociale, poate crea noi tehnologii, noi bunuri, își poate face cunoscute ideile în toată lumea fără să mai depindă neapărat de companii, de guverne, de organizațiile oficiale, mult prea greoaie și birocratice pentru vremurile acestea.

Cam greu de digerat termenul de socialstructing?
Marina Gorbis știe să se facă înțeleasă prin exemple clare: a explicat posibilul viitor în fața celor mai puternici oameni ai planetei.
Este directorul executiv al Institute of the Future, fundație creată acum 45 de ani în California. A fost și este consultant pentru sute de corporații, guverne, organizații din lumea întreagă în privința strategiilor viitoare.

Un nou mod de a lucra, de a crea

Oamenii nu au lucrat dintotdeauna în companii mari.
Au început să facă asta cu doar 200 de ani în urmă. Organizațiile mari și-au perfecționat mecanismele de funcționare abia în ultimii 100 de ani, pe baza principiului scăderii costurilor pentru a maximiza profitul.
Datorită Internetului, apar noi modele de a lucra, altfel decât într-o clădire de sticlă, după programul 9-17.

oDesk este o bursă online de cereri și oferte de muncă. Furnizorii și beneficiarii nu se întâlnesc niciodată altfel decât pe Internet.

Ideea oDesk a apărut în 2002, când Odysseas Tsatalos a mers în Silicon Valley pentru a crea un startup și avea nevoie de colaborarea prietenului său, inginerul Stratis Karamanlakis. Stratis se afla însă în Grecia. Cei doi au creat o platformă online prin care să lucreze, platformă care s-a dezvoltat apoi în oDesk.

(Vezi și exemplul unei platforme similare, Elance)

Un alt model de lucru al viitorului, dat ca exemplu de Maria Gorbis: Science Hack Days.
Designeri, dezvoltatori de software, ingineri, pasionați de tehnologie se adună în week-end, pentru 48 de ore într-un loc anume.
Se autoorganizează, își aleg tema de lucru și produc prototipuri, unele revoluționare.
Acești oameni nu sunt plătiți, nimeni nu le spune ce să facă, lucrează din pasiune pură, dar reușesc adesea creații remarcabile.
Un exemplu de proiect: ceasul deșteptător pentru încheietura mâinii. Se poartă asemenea unui ceas. Nu mai scoate sunete stridente, ci își trezește posesorul prin vibrații. Simte prin puls dacă acesta s-a trezit și și-a început activitatea sau nu. Nu are buton de snooze.

BioCurios și-a început activitatea în modul tradițional: într-un garaj, cu echipamente de cercetare în domeniul biologiei cumpărate la mâna a doua.
Astăzi, organizația din San Francisco pune la îndemâna oricărui antreprenor, student, cercetător sau om obișnuit pasionat de biotehnologii laboratoare de cercetare, materiale și o bibliotecă tehnică.
A simplificat la maximum accesul: nu trebuie să completezi formulare complicate și să aștepți aprobarea – te duci și lucrezi pur și simplu.
Dintre proiectele BioCurios: imprimantă pentru țesuturi biologice, studierea biloluminicescenței etc

Un nou mod de a învăța

Procesul de învățare încetează să fie unul episodic – în școală, facultate – și devine continuu.
Informația de tip „socially embeded” este mai atractivă și mai ușor de reamintit decât cea asimilată în manuale.
În plus, informația ne va înconjura tot timpul, în principal prin aplicații mobile – spune Maria Gorbis și prezintă două exemple:

Hypercities – proiect internațional de tehnologie socială –  în esență, o platformă educațională care ne va permite să călătorim vizual în trecut, în istoria orașelor lumii.

Și încă un exemplu: Leafsnap – o aplicație dezvoltată de două mari universități americane, deja valabilă în App Store. Fotografiezi frunze sau fructe iar aplicația îți „spune” cărei specii îi aparțin:

Educația nu se va mai face doar prin instituții, ci continuu, prin Internet, rețele sociale și dispozitive mobile.

Administrația și guvernarea

Noi, cetățenii, am dat în „outsourcing” conducere orașelor și a țării unui grup de oameni. I-am votat, apoi ei conduc fără ca noi să mai putem participa în mod real la guvernare și administrare.
Lucrurile trebuie să se schimbe – spune Maria Gorbis. Nu se pune problema distrugerii actualului model de guvernământ democratic, ci  că trebuie să luăm înapoi conducerea societății.

Ca exemplu de tendințe ale viitorului:
Forumul Departamentului de Stat al SUA, Opinion Space, care adună opiniile cetățenilor în privința celor mai fierbinți subiecte sociale și politice ale momentului.

Maria Gorbis și-a lansat recent volumul „The Nature of the Future: Dispatches from the Socialstructed World” în care aceste idei sunt expuse pe larg.

Salile de conferințe ale NEXT Berlin au fost pline de specialiști în digital din 26 de țări europene dar și de antreprenori care au construit stratup-uri în Berlin. Contactul cu cele mai pertinente idei despre viitor și despre experiența prezentului le-a permis nu numai clarificarea unor drumuri posibile, ci le-a injectat probabil și o doză serioasă de entuziasm și determinare. Avantajul unei mari capitale a unei mari economii.

În episodul patru din Startup-uri în Germania vă voi povesti despre proiectele studenților Universității Tehnice din Berlin, proiecte pândite pentru a fi achiziționate de mai toate marile corporații ale lumii.

Din aceeași serie:

De ce m-aș muta la Berlin dacă aș avea 25 de ani
Vreau să iau premiul Nobel, i-am spus

1 Comment

  1. Tind sa fiu de acord cu Maria. Personal sunt fascinat de ce poti sa faci prin intermediul internetului si retelelor sociale. E atata potential incat nu am atins nici 1% pana in momentul de fata cred eu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close