Închide

Ce vrei să cauți?

Tinerii români au o nouă rețea socială pe nișa tech: SmartNation.ro

Vă povesteam recent despre cât de strâns este legat de realitate sistemul de învățământ din Germania.
La Universitatea Tehnică din Berlin, studenții sunt încurajați și sprijiniți să își facă startup-uri în care să își dezvolte ideile, inovațiile, invențiile.
Cursurile teoretice sunt esențiale, dar dacă s-ar limita doar la acestea, absolventul german ar fi complet nepregătit pentru viața reală de la primul loc de muncă.

O idee perfect asemănătoare am întâlnit și astăzi, la lansarea platformei web interactive UPC SmartNation: copiii și adolescenții au nevoie de un sistem de învățământ alternativ pe care să și-l aleagă liberi, pe baza pasiunilor lor, în afară de pregătirea normală din școală.

Anul trecut, compania de telecomunicații UPC lansa Tech School, un program destinat tinerilor inventatori români care s-a desfășurat atât online, cât și într-o tabără de creație la Bran.
Tech School a funcționat ca o comunitate a copiilor și adolescenților pasionați de tehnologie, de la roboți și case inteligente, până la proiecte web și echipamente conectate la Internet.

Ei au lucrat sub îndrumarea unor mentori de prestigiu, cum ar fi șeful Departamentului de cercetare în domeniul roboților de la NASA, inginerul Adrian Stoica.
Dincolo de ceva idei fanteziste, imposibil de pus în practică în acest moment, la Tech School au apărut și concepte hi-tech perfect realizabile.
Cele mai bune trei dintre ele au fost premiate cu grant-uri de dezvoltare cuprinse între 3000 și 7000 de euro. De pildă, „Robo Hand”, proiectul unei mâinii bionice realizat de Constantin Voiniciuc (18 ani), idee apreciată și la NASA:

Constantin Voiniciuc, premiul I Tech School, editia 2012

Tech School devine SmartNation

Proiectul educațional TechSchool s-a dovedit un succes (în 6 luni, peste 220.000 de utilizatori au interacționat cu acest portal), astfel că UPC a decis să-l dezvolte sub o nouă denumire și pe o nouă platformă web interactivă, mai complexă, cu funcții de rețea socială: SmartNation.ro.
Scopul SmartNation rămâne același cu al Tech School: coagularea unei comunități a tinerilor români pasionați de tehnologie, unde aceștia să intre în competiție de idei și unde să găsească îndrumare pentru a le dezvolta.

Ce aduce nou UPC SmartNation.ro:

  • Categoriile de vârstă au fost extinse pe trei categorii: 11 – 14 ani;  15 – 19 ani;  20 – 24 ani
  • Valoarea totală a premiilor pentru cele mai bune idei a crescut la 25.000 de euro.
  • Au apărut domenii de cercetare/creație noi:  Digital Media și Gaming-ul se adaugă secțiunilor de Programare, Robotică și Astrofizică.

Cele mai importante agenții spațiale din lume sprijină SmartNation

Numărul mentorilor a crescut, de la 7 cei specialiști  ai Tech School, la peste 30 anul acesta.
Prin colaborarea cu Paul Neculoiu (foto), cercetător în inteligență artificială la Agenția Spațială Europeană, Tech School devine singurul program educațional din România susținut de mentori români de la cele mai importante 3 agenții spațiale din lume, celelalte două fiind NASA și Agenția Spațială Japoneză.

În lista de mentori găsiți și români care lucrează pentru Facebook și CERN, dar și străini – cum sunt Ben Kaufman – Quirky.com și Tim Stevens, redactorul șef  Engadget.com. Acesta din urmă i-a încurajat pe cursanții SmartNation printr-un mesaj video:

Partenerii instituționali din România ai celei de-a doua ediții Tech School sunt Ministerul Educației Naționale, Facultatea de Automatică, precum şi companiile Gameloft, Luxoft și TotalSoft, care s-au alăturat pe partea de mentorat.

Pagina oficială de Facebook a proiectului: facebook.com/smartnation.ro.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu