Închide

Unde să nu cumva să ceri pizza: Chicca Ristorante

chicca
chicca

Între misterioasa și austera ambasadă nord-coreeană și malul răcoros al lacului Herăstrău plin seara de împătimiți ai jogging-ului, a apărut un restaurant italian,  Chicca Ristorante in Bucharest, de care ați tot auzit în ultima vreme grație unui abil mesaj de PR: și-a propus să fie primul restaurant din România care să obțină o stea Michelin.

(Da, steaua aceea Michelin care l-a făcut pe durul Gordon Ramsay să plângă și să spună dramatic, atunci când restaurantul său din New York a pierdut-o, că It’s like losing a girlfriend. You want her back.)

Dar despre asta vom vorbi mai încolo.

chicca

Înainte de toate, Chicca Ristorante (cu un proprietar și chef italieni) și-a propus să nu prepare vreodată pizza. E prima regulă a casei.

De înțeles pentru un ristorante din București care se vrea altfel: în definitiv, pizza este la origine un fel de mâncare menit să umple burțile sărace – un pumn de cocă peste care arunci ce se găsește prin casă.
(Apropo, aveam să dau în primăvara asta, la Roma, peste cea mai bună pizza din viața mea, într-o cârciumă siciliană arhiplină: blat subțire și crocant plus câteva frunze misterioase semănând a ștevie, plus rotocoale de cârnați de măgar (oare?), plus ulei înmiresmat de măsline.
Cârciuma era ținută de un clan de sicilieni, toți rude, toți cam sonați și atât de asemănători ca înfățișare cu unii români încât s-ar fi integrat imediat în peisaj dacă îi duceai și îi părăseai în câmp la Slobozia sau Făurei.)

Chef-ii italieni de la restaurantul Chicca reinventează fin bucătăria napoletană: majoritatea felurilor sunt pe bază de fructe de mare și pește (recomand sepia la grătar cu sos de ardei, roșii și busuioc – foto următor), dar pasionații de vită/vițel sau porc au și ei de unde alege.

chicca

Avertisment.
Cine este amator de ceafădeporccucartofiprăjițișiobererecefițidrăguță se prea poate să se simtă înșelat la Chicca Ristorante: porțiile nu sunt gândite pentru cei care își iau caserole cu 50 de mici de la supermarket.
Poți primi ca amuse-bouche, de exemplu,  o cireașă cu un cubuleț de mortadella, combinație surprinzătoare și interesantă.

Chicca este potrivit pentru întâlniri de afaceri, când vrei să convingi pe cineva să semneze un contract, pentru seri în doi cu cereri în căsătorie/aniversare, când ți-a fost plătită în sfârșit o factură de servicii înainte de 90 de zile lucrătoare sau pentru alte clipe în care te simți bine.
M-am uitat în jur, iar clienții erau cam toți din aceste categorii.

chicca

În orice caz, dacă nu ai în buzunar sau pe card cel puțin 100-150 de euro nu are rost să încerci o masă de două persoane, decât dacă nu ești tu cel care plătește.

Notă bună pentru patroni și arhitect: în salonul de la parter (mari suprafețe vitrate cu vedere spre lac), mesele sunt așezate aerisit astfel încât niciun client nu vorbește în urechea celui de la masa vecină. Lucru destul de rar în restaurantele din București.

Terasa este un loc fantastic de plăcut vara: la doi pași de apa și verdeața Herăstrăului, cu vedere amplă pe kilometri întregi pentru relaxarea ochiului proptit ziua întreagă în computer.

chicca

Cum spuneam, chestia de PR cu Chicca – primul restaurant din România care va avea o stea Michelin este discutabilă.
Termenul în care un evaluator Michelin ar putea să vină este de doi ani de la trimiterea invitației. Plus că una dintre condițiile esențiale este ca ingredientele să fie locale, însă caracatița nu am prea auzit să crească pe Dâmbovița.

Cu sau fără stea Michelin (în definitiv, unii definesc un restaurant cu o stea Michelin drept un loc în care „You can safely eat here without getting the runs„), sper ca Chicca Ristorante să reziste în București, adică să aibă suficienți clienți amatori de calitate și nu de cantitatea din farfurie.

Adresa: Șoseaua Nordului nr.1, vizavi de (scuzați) ambasada nord-coreeană.
Site-ul restaurantului, cu meniul, aici.

(foto: Alex Mazilu, Dana Oprea, Chicca)

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  preturi pentru bugetarii de calibru greu si pentru cei cu afaceri cu statul:)

 2. Da, pizza a fost facuta pentru saraci la inceput, dar acum se gaseste cu fel si fel de ingrediente, costa si 100 lei o bucata de pizza cu foita de aur comestibila. Totusi, frumos loc!

 3. #3 Comentariu nou

  @Lospa: Cred, totuși, că pizza rămâne în zona de fast food.

 4. Nu stiu daca va rezistat atat intr-o tara unde omul este obisnuit sa mearga la un restaurant cu specific traditional si sa ceara o pizza cu de toate sau sa mearga la munte sa manance la MC sau KFC(stiu un caz cand niste prieteni au fost in Poiana si s-au dus sa manance la MC)…

 5. #5 Comentariu nou

  la ce preturi au astia la o garnitura, 20 de lei, o pizza ar trebui sa fie macar 90:)

Adaugă comentariu