În ultimii ani, companiile IT&C merg din ce în ce mai des în facultățile tehnice pentru a-i conecta pe studenți la realitățile cărora trebuie să le facă față la absolvire.
Orange Educational Program este o astfel de activitate complexă desfășurată la Academia de Studii Economice București, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI) de la Politehnica București și în interiorul companiei.

orange educational program

Cristina Enescu a trecut prin acest program. Ea este masterand la ETTI și după lucrarea de diplomă a fost angajată la Freescale Romania, departamentul Wireless.

V.K: Ce i-ai povesti unui coleg student despre cursurile Orange Educational Program?

Cristina Enescu:  Spre deosebire de facultate, unde am învățat partea teoretică necesară formării noastre ca ingineri,  în cadrul cursurilor Orange Educational Program am înțeles unde și cum putem aplica o parte din acele noțiuni.

Am avut cursuri cursuri în fiecare săptămână; pe atunci ne mai plângeam uneori de faptul că în ziua liberă de la facultate noi mergeam la cursurile Orange, însă cum ajungeam acolo uitam de  acest lucru și ascultam cu interes ce aveau să ne împărtășească „profesorii“ noștri. „Profesorii“ au fost ingineri de la diverse firme partenere pe care cei de la Orange i-au invitat pentru a ne prezenta activitatea firmei în care activează și să ne împărtășească o parte din cunoștințele lor.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că oamenii aceștia au vorbit din experiențele lor ca ingineri, și nu din cărți, așa cum eram obișnuiți până atunci. Puteam pune orice fel de întrebări și oricâte legate de subiectele discutate. Cursurile au fost organizate în module, iar la finalul fiecăruia primeam un test grilă pentru a ne verifica cunoștințele acumulate.

Consider că Orange Educational Program a reprezentat o mare oportunitate pentru toți cei care am participat,  la finalul cursurilor majoritatea ne-am dat seama către ce arie a domeniului telecom dorim să ne îndreptăm.

V,K.: Care sunt dupa părerea ta principalele trei tendințe din telecom în urmatorii 3-5 ani?

Cristina Enescu: Cred că una din tendințele următorilor ani este ideea de Internet of things. Pe viitor, dispozitivele electronice pe care le deținem vor putea comunica între ele sau  noi, ca utilizatori, să putem să le controlăm de la distanță (de exemplu vara când dorim sa ne întoarcem acasă de la serviciu am putea activa aerul condiționat de la distanță pentru ca atunci când ajungem temperatura din interior să fie mai scăzută, etc).

De asemenea, am observat că se tinde către ideea de a adăuga din ce în ce mai multă inteligență dispozitivelor mobile și astfel vom putem efectua din ce în ce mai multe acțiuni prin intermediul acestora. De remarcat este si setea pentru viteze din ce în ce mai mari în comunicații (sisteme 4G, în viitor 5G).

O altă tendință este Cloud Computing. Aceasta elimină necesitatea fiecărui utilizator de a investi constant pentru a face upgrade hardware și software a echipamentelor pe care rulează aplicații. Aplicațiile se execută online, în Internet, nu pe calculatorul propriu, de aceea este nevoie de o conexiune la internet de mare viteză și stabilă. Trecerea către Cloud Computing implică  nevoia unui sistem de securitate foarte performant, pentru ca datele utilizatorilor stocate în Cloud sa ramână confidențiale. Acest lucru a făcut ca adoptarea acestei soluții de către marile companii să fie mai ponderată până acum.

*Orange Educational Program a fost dezvoltat de compania telecom ca un complex de trei programe educaționale, dedicate studenților și masteranzilor care doresc să își consolideze cunoștințele dobândite în timpul facultății:

1) Orange Educational Program Business alături de Academia de Studii Economice București

2) Orange Educational Program Engineering alaturi de Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (ETTI) din cadrul Universitatii Politehnica București.

3) Orange First Step program de practică pus la dispoziție de Orange pentru studenții interesați să își testeze și dezvolte aptitudinile profesionale.

Prin intermediul acestor programe, tinerii dobândesc cunoștințe teoretice și practice de la specialiștii Orange. Mai mult, în timpul cursurilor, ei au posibilitatea să se remarce, iar implicarea le poate fi răsplătită prin burse de merit și stagii de practică în cadrul Orange.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close