Programul de Cooperare Elvetiano-roman (13)

Programul de Cooperare Elvetiano-roman (13)

Personajele pe care le vedeți în fotografie sunt doi români și un elvețian care acționează împreună o pompă de stins incendii de la anul 1900, aflată ca exponat istoric la Muzeul Național al Pompierilor – Foișorul de Foc.
Imaginea este o metaforă potrivită pentru un proiect comun România-Elveția care va salva, ani de acum încolo, multe vieți, locuințe, păduri.

Sună dramatic?
Poate, dar numai dacă uităm câți copii mor în fiecare an, arși de vii, închiși în casele cuprinse de foc, de exemplu. Sau de oamenii care în două ore pierd tot și rămân doar cu hainele de pe ei.

Ce nu poate bugetul, pot voluntarii
Cu cinci ani în urmă, guvernul a dat o lege conform căreia fiecare comună din România trebuie să-și înființeze propriul serviciu de pompieri voluntari.
Cu ce bani să facem asta? – s-au întrebat primarii. Oameni găsim, dar ne trebuie utilaje, mașini, pentru că nu-i putem dota doar cu găleți.
Astfel că legea, utilă, a rămas în multe localități doar pe hârtie.

O mână de oameni, români și elvețieni, au găsit totuși soluția. Și au pornit de la o bază creată în 1993: Asociația Opération Villages Roumains-Suisse.
Exista un istoric al cooperării, astfel încât, cu sprijinul Asociației, au fost create, după apariția legii, patru centre de voluntari pentru situații de urgență (incendii, inundații, accidente) la Gherla, Oltina-Constanța, Livezi-Bacău și Deda-Mureș.
Instruirea voluntarilor a fost făcută atât de către militarii autohtoni, cât și de pompieri elvețieni care vin în concediu, benevol, pentru a-i ajuta pe români.

Această probă de reușită a calificat Asociația Opération Villages Roumains-Suisse pentru o finanțare de 250.000 de franci elvețieni prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român*, destinată proiectul „Pompiers 2013-2016”, datorită căruia numărul centrelor de pompieri voluntari din comunele românești, instruiți să intervină în situații de urgență, va crește.

De unde vin autospecialele de pompieri
La prima vedere, elvețianul Pascal Praz, președintele Asociației Opération Villages Roumains-Suisse, îți lasă impresia de bonhomme perfect.
E doar o aparență pentru că dă dovadă de multă energie când e vorba să salveze de la casare autospecialele de pompieri din Elveția, pentru a le dărui satelor românești.

Sunt mașini trimise la casare care au 20 de ani de serviciu, dar doar 15 mii de kilometri la bord. Funcționează impecabil.
Le preluăm, le facem revizia, le dotăm cu tot ce e necesar și le donăm centrelor de pompieri voluntari din România –  spune Pascal, care a adus până acum aproape 20 de astfel de camioane. Și nu se va opri aici.

Programul de Cooperare Elvetiano-roman (6)

O unitate de pompieri din Elveția a comandat salopete anti-foc. Când au sosit, comandatul a observat că pantalonii au o singură bandă fosforescentă: „Mais non, je veux deux bandes” – a decretat el.
Salopetele refuzate, noi, au ajuns, datorită lui Pascal Praz, nu într-un incinerator elvețian, ci în dotarea unor pompieri voluntari români.

De ce pompierii voluntari sunt importanți

Chiar înainte de a mă întâlni cu delegația elvețiană, la Livezi în județul Bacău, pompierii voluntari au intervenit la un incendiu declașat la două case, singuri, timp de zece minute, înainte de a sosi pompierii militari aflați la distanță. Cele zece minute au contat enorm.

De foarte multe ori, pompierii militari sunt chemați la incendii minore – la o bucătărie de vară, la o șură, de pildă – timp în care, în altă parte, ar putea să izbucnească un foc mai periculos.
Pompierii voluntari pot rezolva singuri astfel de evenimente foarte bine și, mai mult, sunt instruiți să intervină și în alte situații, cum ar fi inundațiile.

De la începerea proiectului cu finanțare elvețiană au mai fost create încă patru centre: la Crucea-Suceava, Cornești-Cluj, Plăieșii de Jos și Sânmartin – Harghita. Urmează și altele până în 2016.

Au fost gândite ca centre zonale de intervenții de urgență care unesc 4-5 comune, astfel încât ajungem la un efectiv total de 40-50 de pompieri voluntari capabili să acționeze împreună – explică Francisc Giurgiu, reprezentantul român în proiect (foto).

Francisc Giurgiu

Învățați să se ajute singuri
La Muzeul Național al Pompierilor există o vitrină dedicată pompierilor elvețieni, inaugurată acum doi ani.
Poate fi considerat un semn de mulțumire al Inspectoratului pentru Situații de Urgență din România pentru colegii lor din Elveția, cu care colaborează de patru ani în bune condiții.

Deși bani de la buget nu prea sunt (sau sunt gospodăriți prost), colaborarea dintre oameni care își pun la un loc inteligența și inventivitatea face minuni.
Adevărate minuni, fără exagerare, pentru că în anii care vor veni se prea poate ca aceste centre comunale de pompieri voluntari să salveze multe vieți.
Sunt oameni care au învățat să se ajute singuri în fața nenorocirilor, ceea ce e important.

Pascal Praz, col. Contanța Ene, șef coordonare servicii voluntare situații de urgență, și Francisc Giurgiu.
Pascal Praz, col. Contanța Ene, șef coordonare servicii voluntare situații de urgență, și Francisc Giurgiu.

Foto: Cătălina Filip

Pe aceeași temă: Biroul pentru copii pierduți
___________________________________________________________

Documentarea pentru acest articol a fost realizată cu sprijinul Programului de Cooperare Elvețiano-Român.

Programul de Cooperare Elvetiano-Roman

* Programul de Cooperare Elvețiano-Român administrează Contribuţia financiară pentru România, aprobată de către Parlamentul elveţian în anul 2009, în valoare de 181 de milioane de franci elvețieni, ca parte a participării Confederației Elvețiene la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene.

Sunt finanțate peste 250 de proiecte, selectate din perspectiva relevanței lor pentru dezvoltarea României: promovarea creșterii economice și susținerea mediului de afaceri, îmbunătățirea condițiilor de muncă, promovarea gestionării durabile a energiei, îmbunătățirea siguranței și securității publice, educație, cercetare și susținerea societății civile.

1 Comment

  1. Este uimitor sa vad in jurul meu persoane cu o asemenea vointa de fier, care doresc mai presus de orice sa ii ajute neconditionat pe cei din jur. Sper sa mearga bine, pentru ca o asemenea initiativa merita tot efortul!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close