Philips S9000

A fost una dintre cele mai interesante campanii internaționale de lansare a unui produs de larg consum, cea a aparatului de bărbierit electric Philips S9000.
Concret: un concurs internațional având ca premiu o călătorie în spațiu, la altitudinea de 103 kilometri.

Astăzi, Philips a anunțat câștigătorul campaniei: Florentin Marius Ruginosu, desemnat prin jurizare.

Florentin va călători în spațiu la bordul uneia dintre cele două nave spațiale utilizate pentru acest tip de zbor, Lynx Mark I sau Lynx Mark II.

Philips S9000

Participanții s-au înscris până la finalul lunii aprilie 2015 pe Space.Philips.ro, iar finaliștii au fost aleși prin tragere la sorți dintre cei peste 1000 de înscriși. Cei selectați în prima etapa au realizat un scurt clip video, în care fiecare dintre ei a argumentat de ce este cea mai potrivită persoană pentru această călătorie inedită. Câștigătorul a fost ales de către un juriu pe baza creativității clipurilor realizate.

Cum se va desfășura călătoria în spațiu

Experiența spațială va începe de la unul dintre cele două aeroporturi spațiale: Curacao sau Mojave. Aici va începe călătoria la bordul uneia dintre cele două nave spațiale, Lynx Mark I sau Lynx Mark II. Acestea sunt echipate cu un sistem independent de decolare și aterizare, astfel încât nu există rachete de propulsare sau alte elemente care vor fi detașate după decolare.

Decolarea propriu-zisă presupune accelerația extrem de rapidă pe pistă, urmată de ascensiunea abruptă care permite o priveliște unică asupra cerului. În acest moment, la 58 de secunde de la începerea decolării, se va atinge viteza sunetului. După încă două minute, nava atinge viteza Mach 3, performanță cu greu atinsă chiar și de piloții avioanelor de vânătoare.

În următoarea etapă, la o altitudine de aproximativ 60 de km, pilotul stinge motoarele și începe zborul parabolic (pe o traiectorie de zbor eliptică). În acest moment, în navă este liniște completă, iar echipajul se află în imponderabilitate pentru câteva minute. Înălțimea maximă a zborului este atinsă la 103 km deasupra suprafeței Pământului (spațiul cosmic începe oficial de la altitudinea de 100 de km). Aici cerul este complet negru, iar curbura globului pământesc este clar vizibilă.

După câteva minute petrecute la această altitudine, nava spațială începe să coboare cu viteză. Pentru a încetini, se realizează o manevră de retragere, în timpul căreia pasagerii vor experimenta o forță 4G pentru aproximativ 20 de secunde. Urmează etapa de planare, în care nava va coborî lent pe o traiectorie spiralată, care va permite pasagerilor să vadă o priveliște de nedescris a Pământului. După încă 40 de minute, nava aterizează la una dintre cele două aeroporturi spațiale, Curacao sau Mojave. Întregul zbor durează aproximativ o oră.

Mai multe informații despre XCOR Space Expeditions, călătoriile comerciale în spațiu și training-urile organizate, aici.  .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close