uber romania

Interesante diferențele culturale.
Sâmbăta am băut o cafea cu un prieten, Eduard Koller, Senior Program Manager la Microsoft în Seattle, revenit cu ceva treabă în București.
La plecare (se ducea să vadă un film românesc), scoate telefonul cu (evident) Windows Phone și cheamă un Uber.

Aveam să aflu că în Seattle e oarecum o modă, aproape un hobby, să fii șofer part time la Uber pentru că…
Pentru că poți vorbi cu oamenii cu care călătorești. 🙂
Găsești șoferi Uber part time care sunt de la pompieri până la informaticieni și manageri în corporații uriașe (la Seattle au sediile centrale nu numai Microsoft, dar și Amazon sau Starbucks).

Acesta e un aspect, al doilea: de mai multă vreme, metropola americană și-a învățat locuitorii să împartă (share) aceeași mașină, din rațiuni de fluidizare a traficului. Pe șosele importante există benzi rezervate pentru automobilele care au cel puțin doi ocupanți. Călătorești singur? Ești obligat să intri în coloana care abia se mișcă la ore de vârf.

Eduard îmi spunea, mai în glumă mai în serios, că nu exclude să se înscrie și el în Uber și să mai ia din când în când comenzi pe ruta sa către și dinspre serviciu, din același motiv – ai ocazia să cunoști oameni interesanți.

(Să mai deschidem o paranteză: acum un an, la San Francisco a apărut serviciul UberPITCH; dacă aveai o idee de start-up, chemai un mașină prin aplicație, în mașină se găsea un venture capitalist dispus să te asculte. Aveai șapte minute să îl convingi că merită să investească în tine.
Credeți că ar merge un astfel de experiment și în București? Nu e deloc greu de făcut, idei de start-up să avem 🙂

uber romania
foto: Alex Radescu

Spre deosebire de Seattle unde oameni sunt dornici de conversație, la București, unul dintre avantajele Uber e acela că șoferii acestui serviciu nu trăncănesc despre ce au văzut aseară la nu știu ce talk-show, ce greu o duc sau despre cum rușii vor conduce lumea – așa cum se întâmplă cu destui taximetriști, fie că ai chef de conversație, fie că nu. (E drept că americanii cam știu să facă un gen de conversație agreabilă, în sensul că te mai și ascultă, nu vorbesc doar ei :).

Cum poți folosi Uber-ul altfel
În fiecare luni seara țin un workshop de teme de comunicare digitală.
La fiecare ediție am unul-doi invitați – prieteni din agenții digitale, bloggeri, specialiști în online.

Problemă: invitatul vine după orele de serviciu, benevol, cursanții pun întrebări, se face 21.30-22.00.
Dacă nu a venit cu mașina personală, minimul de mulțumire pe care pot să i-l ofer invitatului: transport civilizat până acasă.
Așa că fac comandă la Uber, tastez adresa de destinație iar plata cursei se face prin card.
Elegant.

Să ne gândim la alte situații asemănătoare: vin părinții în vizită, rude mai în vârstă, se face târziu și te roagă să chemi un taxi. Ce faci? Aproximezi costul cursei și îi dai banii șoferului înainte de plecare?
Dacă i-ai dat insuficient? Sau prea mult?
Momentul este oricum penibil, pentru că oaspeții vor protesta cum că de ce să le plătești cursa.
Așa, cu Uber, rezolvi elegant.

PS: Dacă vreți să testați gratuit Uber, vă reamintesc că puteți participa la un concurs până în seara asta, la ora 20.00.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close