Unele dintre cele mai bune proiecte de branded content din lume.
Deja devii plictisitor dacă repeți că presa a devenit debilă, necredibilă și că în goană după audiență recurge chiar la deliruri editoriale precum sirena eșuată pe o plajă, închiderea metroului sau nevăstuica criminală din Vaslui.
Altceva mi se pare important: în acest peisaj media dezolant apar „redacții” producătoare de conținut (text, foto, video) în interiorul companiilor.
Compania devine astfel publisher. Scopul: performanță în comunicare cu rezultate în creșterea vânzărilor, în notorietate și în avantaje competitive.
Companiile își alcătuiesc echipe cu oameni specializați (fie interni, fie în outsourcing la agenții de comunicare), oameni care povestesc în cuvinte, imagini și clipuri despre branduri, produse și experiențe.
Un exemplu din România: ultima oară când am stat de vorbă pe îndelete cu CEO eMAG, Iulian Stanciu, am aflat că acest mare magazin online are câteva zeci de editori angajați care se străduiesc ca prezentările produselor pe site să fie cât mai bune.
Iar cel mai recent produs editorial lansat de eMAG nu-și propune neapărat să obțină conversii din promovarea cărților, ci să formeze o piață a cărților, niște obiceiuri de consum.
Alte exemple din România care îmi sunt acum la îndemână: Manualul de bord Dacia (vezi la final) și Studiul Ikea despre comportamentul bucureștenilor dimineața.
Comunicarea devine mai rafinată decât strigătele la tarabă
Și cum a lăuda excesiv și gălăgios produsele pe care le vând, prin acțiuni de PR & marketing clasice și vechi de peste 100 de ani, devine o acțiune din ce în ce mai neconvingătoare pentru consumatori, companiile și-au rafinat produsele editoriale.
Încep să se orienteze spre povestiri (storytelling), spre vizual (video storytelling, infografice) sau proiecte multimedia.
Uneori își permit chiar ca în aceste proiecte de branded content nici să nu mai pomenească explicit de produsul sau serviciul pe care îl vând, ci să sugere achiziția prin tehnici psihologice subtile.
Dincolo de teorie, să vedem câteva exemple internaționale premiate:
Cum arată magazinul online GoPro.
Când intri pe site, nu mai dai peste clasica descriere a produsului în stil arid, ci peste un clip, cu o poveste. Potențialul cumpărător se identifică cu personajele și i se transmit discret calitățile acestei action cam. Click aici.
Nominet, registrul domeniilor web din Marea Britanie și important furnizor de servicii online, se promovează printr-o reușită Istorie a Internetului. Concentrată, clară, sugestivă. Click aici.
Kaspersky a creat un microsite care arată în timp real statistici despre infracționalitatea cibernetică, pe țări și global, și chiar se oferă să îți scaneze computerul în căutare de viruși :). Click aici.
British Airways. Desigur când bugetul este generos, pot fi create cu ajutorul tehnologiei „povești” extraordinar de fascinante, cum este acest panou publicitar care indică spre ce destinație zboară avionul pe care locuitorii Londrei îl văd pe cer. E tot o poveste:
Marele avantaj al unui conținut reușit produs de o companie sau organizație este că obține gratuit spații în presă. Un studiu de caz, de data asta al unui ONG care adună donații pentru apă în Africa:
Desigur, acestea sunt modele de performanță maximă dintre sute de mii de proiecte de conținut produse anual de către organizații, mai mici și mai mari.
Nu sunt la îndemâna tuturor pentru că cer resurse importante.
Însă oricât de limitate ar fi resursele (buget, oameni, timp) de care dispunem, niciun start-up, companie, ONG, brand personal nu mai poate fi eficient dacă nu produce conținut de promovare, fie că e vorba de un portofoliu foto, de texte convingătoare de descriere, de clipuri video.
Despre aceste idei vă invit să discutăm pe 13 februarie în workshop-ul Text, Imagine, Video în Online, organizat de Naked PR.
Vor fi șase ore de discuții și antrenament intensiv.
Vedeți aici (click) care vor fi temele discutate.
Dacă doriți să participați, click pe butonul înscrie-te!