METAXA-ANGELS-Treasure-with-Pierre-Aulas-and-Costas-Raptis

Maturarea băuturilor fine în butoaie și pivnițe este este o alchimie miraculoasă.

De-a lungul anilor, o parte din apă și din alcool se strecoară prin porii butoielor. În condiții de umiditate, în mod natural alcoolul se evaporă mai repede și mai ușor decât apa, lăsând băutura aflată la maturare cu o concentrație mai mică de alcool.
Maeștrii pivnițelor spun că partea din conținutul butoiului care a dispărut este „Angel’s share’ – Partea Îngerilor.

Altfel stau lucrurile în pivnițele Metaxa din Attica: umiditatea este redusă iar temperaturile sunt moderate și stabile de-a lungul anului.
Drept urmare, Îngerii lasă în urmă un amestec mai concentrat și mai intens aromat. Licoarea rezultată are un conținut de alcool semnificativ mai mare față distilatele puse inițial în butoi. Astfel amestecul de vinuri Muscat și de distilate prețioase Metaxa, lăsate la maturat timp de zeci de ani, se transformă într-o băutură unică, diferită de oricare alta. Lichidul de culoarea chihlimbarului capătă un parfum intens de coajă amară de portocale, fructe uscate, mirodenii, ciocolată, stejar, vanilie de Bourbon, gem de prune și imortele.

La Casa Metaxa lucrează de 30 de ani maestrul Constantinos Raptis. După trei decenii de experiență, a venit momentul să realizeze o capodoperă: Metaxa Angels’ Treasure.

Am în față o casetă ca o cutie de comori. O deschizi și descoperi un decantor (o sticlă) de cristal, cu forme ce amintesc de arcuirile aripilor de îngeri.

Aflând povestea Metaxa Angels’ Treasure, îmi dau seama că o parte din moleculele din sticla de cristal au apărut din struguri care s-au copt pe vremea când m-am născut.

“Obțin Metaxa Angels’ Treasure dintr-un amestec de distilate învechite timp de câteva zeci de ani în mici butoaie de stejar Limousin, care sporesc fenomenul de evaporare a apei.
Amestec distilatele maturate cu vinuri Muscat selectate, care provin exclusiv din insula Samos, iar apoi continui învechirea amestecului în butoaie mai mari de stejar în care fenomenul continuă să se producă, dar mai lent.
Voi pune pe piață un singur lot limitat de Metaxa Angels’ Treasure pe an”, spune Constantinos.

Înainte de a dezvălui Metaxa Angels’ Treasure, Maestrul Metaxa l-a invitat pe un prieten să-și spună părerea: expertul olfactiv Pierre Aulas, cunoscut pentru crearea unor parfumuri fine pentru prestigioase mărci de lux din lume.

Costas Raptis & Pierre Aulas - The Creative Encounter (2)

“Aromele rămase în urma Îngerilor sunt mai intense, mai concentrate, definind o licoare complexă, interesantă, al carei gust a explodat  pe cerul gurii, creând un buchet aromatic deosebit”, spune Pierre.

Am descoperit în Angels’ Treasure arome fructate cu note de prune și pere confiate, note florale cu accente de violete completate cu arome de cuișoare, scorțișoară și nucșoară. Gustul are ușoare note de lemn dulce, nuci și vanilie înmiresmată.”

METAXA-ANGELS-Treasure-Pierre-Aulas-

Metaxa Angels’ Treasure, în ediție limitată, poate fi comandat online aici (click).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close