Sunt nenumărate poveștile cu corporatiști care au evadat de sub tirania excel-urilor. Unii s-au apucat de brutărie, alții au plecat în jurul lumii sau au devenit agricultori bio.
Eu am cunoscut doi care au restaurat un castel de la 1600 în satul Tălișoara – Covasna și l-au transformat în casă rafinată de oaspeți.
Ei sunt familia Racz, Lilla (consultant de marketing la o foarte cunoscută multinațională FMCG) și Attila (expert în IT bancar):
O carte poate schimba un destin iar o clădire istorică te poate alege ca stăpân
Acum șapte sau opt ani, de Crăciun, Lilla a primit de la mama ei un album cu conacele și castele din Ținutul Secuiesc (sunt peste 160 doar în județul Covasna). I-au picat ochii pe multicentenarul Castel Daniel din Tălișoara, fost sediu CAP până în 1990, aflat la acea vreme cu lacăt pe porți după retrocedare către moștenitori.
Ghinion: un american se afla în negocieri de cumpărare. Cum la un moment dat acesta s-a răzgândit, soții Racz au reușit să achiziționeze într-un târziu clădirea istorică, cu prețul unui apartament decent în București.
(Cam acestea erau prețurile în zonă până acum câțiva ani: un conac de la 1700 putea fi cumpărat cu 30.000 de euro, dar necesita restaurare serioasă.)
Castelul Daniel își alesese noii stăpâni. Au urmat câțiva ani de restaurare și amenajare atentă.
Aerul aparte al unui castel din secolul al XVII-lea
Construit în prima jumătate a anilor 1600 în stil renascentist, extins și modificat apoi până pe la 1900, castelul a aparținut familiei nobiliare Daniel Mihaly, recompensată de principele Transilvaniei, Bethlen Gabor, cu blazon – o lebădă având gâtul străpuns de o săgeată.
Istoria clădirii este complicată, asemenea acestei zone de graniță a fostului imperiu, și o poți descifra dacă vii ca oaspete, pentru că acest castel este deschis turiștilor.
Sunt opt camere pregătite pentru cazare, diferite ca arhitectură interioară și mobilier. Plăcerea gazdelor este ca fiecare musafir să facă un tur al castelului.
Cea mai spectaculoasă este Camera Constantinopol, decorată cu fresce autentice din secolul al XVII-lea descoperite sub straturi de tencuială la renovarea recentă:
Poți vedea cum arată celelalte camere pe site-ul castelului.
Chef-ul de la restaurantul Daniel s-a școlit la Londra și îi face plăcere să pregătească mai ales lucrarea sa de diplomă în arta culinară, în speță o reinterpretare a mămăligii cu brânză care arată așa:
Ce poți face în zonă
Îți garantez că nu te vei plictisi.
Dacă ești pasionat de istorie, vei găsi muzee, clădiri istorice, biserici multi-seculare, ruine. În caz că ești mai aventuros, Cheile Vârghișului cu peșterile sale sau traseele de off-road și biciclit, sunt aproape. Dacă ești pasionat de meșteșuguri, te așteaptă atelierele tradiționale de fierărit, mobilier pictat sau decorat turtă dulce.
De pildă, într-o seară, la castel au venit copii din sat, împreună cu profesoara lor, și au delectat oaspeții cu muzică și dansuri medievale:
Acum, meșterii lucrează la renovarea unei clădiri-anexă a castelului, unde vor apărea două apartamente de lux și un spa.
Care sunt tarifele
Pentru un pachet de trei nopți la Castel Daniel cu demipensiune și o activitate la alegere – vizită la un atelier tradițional de fier forjat în Tălișoara, baie romantică, ședință de masaj, închiriere de biciclete sau plimbare cu căruța – turiștii vor plăti începând de la 329 euro/2 persoane.
Pentru familii sau grupuri organizate există și pachete speciale începând de la 83 euro/persoană/zi, care includ, spre exemplu, și o cină în aer liber, cu foc de tabără.
Alte detalii despre turism în Covasna, pe noul site viziteazăCovasna.ro
(va urma.)