Antreprenorii pot avea, în afara banilor câștigați, o satisfacție, poate și mai mare: să-i ajute prin afacerile lor pe cei din jur. Lumea să devină mai bună.
Sună banal-motivațional?
Să luăm atunci un exemplu concret.

Ardeleano-sirianul Khaled Al Mezayen a inventat și produce în România o instalație simplă și eficientă de purificare a apei. Instalația SOWAT transformă orice fel de apă dulce (poate să fie și dintr-o baltă stătută) în apă sigură pentru băut.
Cum i-a venit ideea? De la miile de refugiați din calea războiului care suferă crunt de sete.
Mai aproape, în România, stațiile de purificare produse de Khaled au stopat epidemii de hepatită în unele dintre cele mai sărace și nenorocite comunități rurale.  (Dacă vrei să citești mai mult, povestea aici.)
Khaled Al Mezayen a câștigat anul trecut, în România, competiția internațională Chivas Venture.

Ce este Chivas Venture

Chivas Venture este o competiţia globală pentru antreprenoriat cu impact social, lansată de Chivas Regal. Înființată în 2014, a evaluat, consiliat și încurajat peste 6000 de startup-uri din 29 de țări.
Le-a finanțat pe cele mai reușite cu 4 milioane de dolari.
România a fost acceptată în competiție acum doi ani, timp în care s-au înscris 130 de proiecte de afaceri locale cu impact social, scalabile și profitabile.

Chivas Venture 2017 caută cel mai bun start-up social din România. Ce trebuie să știi

Pentru a participa la ediția 2017 a Chivas Venture, antreprenorii români trebuie să se înscrie pe site-ul Venture.com până la data de 30 octombrie 2017. După finalizarea înscrierilor, 10 business-uri vor fi selectate pentru a participa la o sesiune de pitch, pe 23 noiembrie 2017. În urma acesteia, juriul competiției va alege 5 finaliști în etapa locală.

Ceva foarte important: pentru a avea șanse de selecție în etapa națională, un start-up trebuie să fie cu adevărat social.
Îți dai seama dacă te încadrezi în această categorie destul de simplu: pune-ți întrebarea Ce problemă socială rezolvă proiectul meu?
Dacă ai, de pildă, un proiect de fabricare a unor noi șuruburi pentru industria aviatică, e clar că nu te încadrezi.
Și ca să înțelegem mai bine specificul competiției, menționez proiectele care au intrat în finală anul trecut, în afară de cel al lui Khaled: uRad Monitor – aparat care contribuie la un mediu mai curat cu resurse puține, prin monitorizarea poluării. Mira Rehab – o platformă medicală bazată pe Microsoft Kinect care încearcă să simplifice procesul de recuperare fizică cu ajutorul jocurilor video. Axosuits – un exoschelet medical care îi poate ajuta pe cei cu paralizie/atrofie musculară să se deplaseze. Re.Flex – start-up-ul care oferă pacienților asistență permanentă cu ajutorul senzorilor și monitorizare mai ușoară pentru fizioterapeuți.

Roadmap-ul  Chivas Venture 2017

Etapa locală, desfășurată în perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018, reprezintă primul pas în experiența Chivas Venture. În joc sunt 5.000 de euro pentru câștigător – cel mai bun strat-up – și ocazia de a trece prin stagii de pregătire și consiliere personalizată pentru toți cei 5 finaliști, alături de participarea în programul de antreprenoriat BusinessDrive, susținut de Marius Ghenea.

Etapa globală (martie – mai 2018) îi oferă câștigătorului:

  • experiența unui Accelerator de business, unde, timp de o săptămână, va participa la un program de mentorat dezvoltat în colaborare cu Centrul Skoll pentru Antreprenoriat Social de la Universitatea Oxford;
  • participarea la pitch-ul final, unde va cunoaște cele mai bune business-uri cu impact social din toată lumea și își va prezenta ideea în fața unor experți internaționali în domeniul afacerilor;
  • șansa să obțină finanțarea necesară îndeplinirii obiectivelor sale. Astfel, un vot public al oamenilor din întreaga lume va decide modul în care trebuie să fie distribuiți, între finaliști, primii 200.000$ din premiul de un milion, urmând ca restul premiului (800.000 $) să fie acordat la pitch-ul final, în urma deciziei juriului.

Orice afacere cu venituri anuale mai mici de 1.500.000 de dolari și aflată într-unul dintre stadiile Discovery, Start-up sau Growth stage poate intra în cursa pentru milionul de dolari oferit de Chivas Venture.

Partenerii Chivas Venture

Printre partenerii Chivas Venture se numără Innovation Labs, programul de mentorat și dezvoltare pentru cei pasionați de tehnologie și antreprenoriat și RICAP, programul de accelerare care sprijină antreprenorii în tehnologie să ajungă cu produsele lor pe piața globală. Alături de Chivas Venture se află și revista BIZ, brand-ul care de 15 ani organizează evenimente de afaceri în 9 orașe din țară și 8 capitale din lume, și Business Days, platforma de networking dedicată antreprenorilor și managerilor români.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close