Energie electrică din semnal Wi-Fi
Cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au anunțat crearea unui material flexibil și ieftin care transformă în electricitate semnalele Wi-Fi, deja abundente în aglomerările urbane.
În experimente, cercetătorii au produs cu acest nou material 40 de microwați captând un semnal wireless convențional. Energia obținută este suficientă pentru a aprinde un led – conform MIT.
Dacă tehnologia va fi perfecționată și dezvoltată industrial, o mulțime de echipamente ar putea fi dotate cu noul tip de „antenă” care să le asigure energia, de la cele medicale, la senzori IoT pentru clădiri. De ce nu și smartphone-urile, pentru că tot vor deveni pliabile iar toată lumea se plânge de bateriile actuale.
Apă din aer
Un start-up israelian, Watergen, promite să lanseze foarte curând un echipament pentru casă și birouri care „fabrică” apă din aer. Pare o fantezie, știu, dar startup-ul în cauză, Watergen pe numele său, a fost prezent cu stand propriu la CES 2019, plus că a atestat astfel de echipamente în zonele distruse de dezastre din SUA.
Instalația Genny seamănă cu un water cooler obișnuit și produce 30 de litri de apă pe zi. Tot ce îi trebuie e electricitate. O serie de filtre asigură puritatea apei, al cărei preț este mai mic decât al celei îmbuteliate.
Și uite așa, scăpăm și de recipientele de plastic.
Pământul este plat
Cercetători incitați de creșterea accelerată a numărului celor care sunt convinși că Pământul nu este sferic, ci plat ca o plăcintă, au pornit să descopere cauza, rădăcinile acestui mit. (Mit foarte vechi de altfel, dar reînviat în ultima vreme.)
Nu a fost tocmai greu, pentru că deja sunt reuniuni anuale ale adepților teoriei cu planeta plată. În urma unor interviuri cu participanții la aceste evenimente, cercetătorii au constatat că Youtube este sursa de la care ideea s-a re-viralizat.
Unul dintre clipurile cele mai vizionate pe acestă temă este “200 proofs Earth is not a spinning ball” .
Cei care l-au postat câștigă ceva bani, nu numai din publicitate, ci și din donații, după cum observăm în subsolul clipului.
Youtube gazduiește milioane de clipuri utile, dar și nenumărate astfel de aberații. Chestia cu Pământul plat e benignă, însă alte teorii ale conspirației sau știri false împachetate atractiv în format video pot face mult rău.
Google, care deține Youtube, nu a comentat concluziile cercetătorilor.
O jucărie
Cum evoluează populația din Manhattan în funcție de oră și de ziua din săptămână.
Relaxant. Aici.
Cover photo: Harta Lunii desenată la 1795 de pictorul și astronomul John Russell. Harta are diametrul de 1,5 metri și este păstrată la Muzeul Științelor de la Oxford.
În acel an, 1795, în Valahia domnitor era fanariotul Alexandru Moruzi, renumit pentru lăcomia sa în privința averilor. În Moldova, domnea un alt fanariot, Alexandru Callimachi. Interesant este că lui Callimachi nu-i prea plăcea să fie domn. A cerut de vreo trei ori să fie mazilit, până când turcii s-au îndurat să-l scape de corvoadă și el s-a întors în civilizatul Constantinopol.