executive mba

Am avut de-a lungul timpului destui șefi nepregătiți (eufemism). Probabil că și tu.
Genul de manager incapabil să vadă soluțiile simple, imediate.
Infatuat, orgolios, capricios, gata oricând să-și umilească subalternii. Puțin dispus să asculte.
Oare câte afaceri au fost puse pe butuci de către astfel de oameni?

Cu experiența asta în spate, m-am dus la tabăra de antrenament pentru manageri, locul unde îți dezvolți mușchii performanței în business.
Denumire oficială: Executive MBA oferit de The University of Sheffield International Faculty City College.

Traficul din București. Am întârziat 10 minute peste ora 09.00. Nu am fost singurul.
În sala de curs am găsit un profesor canadian care ne-a luat la rost, ca în armată, pentru că nu am fost punctuali. Mai avea puțin și ne punea să facem culcat. Așa a fost întreaga prima oră de curs, dacă ați văzut filme americane cu prima zi a recruților în cazarmă, vă puteți face o idee. Cu o deosebire esențială: cu toții eram complici la acest joc, un gen de gamification ca tehnică de extragere a cursanților din blazarea și rutina corporate, de trezire a simțurilor și de inițiere în gândirea rapidă.
Dacă tot ne consumăm weekend-ul la școală, barem să o facem cu câștig maxim.
Profesorul Leslie Szamosi, the MBA Program Director, cu un doctorat în Management, consultant internațional în Transformarea Organizațiilor, are câteva  calități evidente: o dicție perfectă, rostește engleza clar, cu accent neutru, un simț al umorului dezvoltat, plus că e capabil să detecteze imediat studentul care visează la curs, pentru a-l trezi cu o întrebare neașteptată.
Predă de 12 ani în România, așa că ne cunoaște bine, știe ce ne trebuie.

Ce învață în primele ore un student Executive MBA
Despre managementul timpului, de pildă.
Știai că administrarea teancului de documente de pe birou consumă aproape același timp pe care un șef îl dedică planificării activității? Sau că orele consumate într-un an cu aplanarea conflictelor din organizație sunt egale celor dedicate controlului activității?
Rezolvarea acestor anomalii vine tot din studii și statistici. Un exemplu: în vreme ce un successful manager (egoistul obsedat de propria promovare în organizație) consumă 48% din timp cu networkingul și 11% cu managementul HR, un effective manager (dedicatul care face treaba să meargă strună) alocă doar 11% networkingului și 26% managementului resurselor umane.
Primul (Carieristul) folosește doar 28% din timp pentru a comunica cu colectivul, în vreme ce cel de-al doilea (Eficientul) privește Comunicarea drept activitatea cea mai importantă, consumând pentru aceasta 44% din timpul de lucru.

Turnuri de hârtie
Vă împărțiți pe echipe. Fiecare echipă primește câteva ziare și o rolă de scoci.
Proiect: trebuie să construiți cel mai frumos, înalt și stabil turn din hârtie în 10 minute – spune profesorul Szamosi.

Executive MBA oferit de The University of Sheffield International Faculty City College

Frenezie. Fiecare echipă vrea să câștige.

Frenezie. Fiecare echipă vrea să câștige.

Vești proaste însă în timpul lucrului.
Profesorul le spune că beneficiarul turnului îl vrea într-un termen mai scurt, așa că acele 10 minute inițiale devin cinci minute, cât ține piesa Shake it off a lui Taylor Swift, care răsună în boxe. Apoi sunt concediați oameni din echipe și clientul mai vrea ceva în plus: ca fiecare turn să susțină un pahar.
Nu e altceva decât un scenariu de lucru în companie, cu provocările de fiecare zi.
După ce cursanții se distrează copios cu alcătuirile din ziare, profesorul trece la discuția despre comportamentul grupurilor în organizație și strategia de tip Satisfice, ca optimă soluție în situații de criză.

Frenezie. Fiecare echipă vrea să câștige.

Ne oprim aici, nu vă spun mai multe – nu ar fi onest față de studenții care vin în week-end la cursuri în vreme ce tu te relaxezi.
Ne-am uitat doar puțin, prin ușa întredeschisă, la Executive MBA The University of Sheffield International Faculty City College.
Nici poze nu am postat mai multe, pentru că în sala de curs am dat peste manageri de la importante companii din România, VIP-uri așadar.
Dacă vrei mai multe informații, le găsești aici.
Iar despre avantajele pe care le are acest MBA față de competiție, poți citi aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close