Închide

Ce vrei să cauți?

Sfaturi pentru contractul tău de telefonie mobilă

ANCOM
ANCOM

Cea mai neinspirată idee când închei un abonament cu un furnizor de telefonie este să semnezi „ca primarul” documentele care ți se pun în față.

Propun să discutăm puțin cum trebuie să procedezi pentru a evita eventuale neplăceri și a alege oferta care ți se potrivește, în situația în care mergi la unul din punctele de vânzare ale operatorului și închei contract scris:
1. Nu te grăbi.
Nu ești obligat să semnezi contractul pe loc, imediat cum funcționarul operatorului telecom ți-a oferit un pix.
Cere drafturile de contract și anexele, mergi la o cafenea sau acasă, citește fiecare prevedere cu atenție și notează ce nelămuriri ai. Sau consultă documentele pe site-ul operatorului.
Revino și pune întrebări, astfel încât să știi la ce te angajezi și ce drepturi ai. Nu închei contractul pentru câteva zile, ci pe o perioadă mai lungă, de un an sau doi.
2. Totuși, nu poți cere un model de contract modificat doar pentru tine
Contractele pe care furnizorii de telefonie le încheie cu consumatorii sunt contracte de adeziune, fiind redactate în întregime de juriștii furnizorilor. Astfel, în cele mai multe situaţii, nu-l poţi obliga pe operator să modifice contractul pe care ți-l propune.
Dar ai libertatea să alegi alt operator cu o ofertă mai potrivită nevoilor tale.
3. Cere toate anexele contractului
Contractul conţine de regulă mai multe documente: pagina principală, termeni şi condiţii generale, broşuri de tarife, clauze specifice dedicate serviciului de telefonie etc.
Verifică dacă ai primit tot contractul.
În caz contrar, solicită-i agentului de vânzări toate aceste documente.
4. Vrei să treci în altă rețea?
Dacă intenționezi să îți portezi numărul și să schimbi operatorul, citește mai întâi sfaturile specialiștilor de pe www.portabilitate.ro.

Ce trebuie să conţină în mod obligatoriu contractul
Pentru a nu avea surprize mai târziu (niciun serviciu nu e 100% perfect de-a lungul timpului), e bine să verifici dacă prevederile sale acoperă diverse situații – de la taxe pentru servicii adiționale, la perioada de valabilitate a unor bonusuri. Cum faci asta? Dai click pe Infocentru ANCOM.
Găsești aici frumos ordonate prevederile pe care trebuie să le urmărești.

Ce trebuie să știi despre contractul la distanță
Ai și posibilitatea să închei contractul de abonament prin telefon, email sau printr-o aplicație online, fără să mai mergi la vreun punct de vânzare al operatorului.
În acest caz, furnizorul e obligat să-ți pună la dispozitie o serie informații, într-o formă clară și inteligibilă.
Câteva exemple:

  • identitatea furnizorului și datele sale de contact (adresa, telefon, fax, e-mail);
  • principalele caracteristici ale serviciilor și produselor care urmează să fie contractate;
  • prețul total al serviciilor și produselor: valoarea planului tarifar, beneficiile incluse (minute, SMS, trafic date etc.), extraopțiunile ce urmează să fie activate și valoarea acestora, tarifele pentru apeluri sau trafic de date după depășirea resurselor incluse în abonament, costurile de transport pentru echipamentul livrat, dacă este cazul;
  • durata contractului, condițiile de încetare a contractului și penalitățile aplicabile, dacă este cazul;

Lista informațiilor pe care trebuie să le verifici, înainte de a încheia contractul la distanță, și să vezi dacă îți convin ca ofertă o găsești în secțiunea dedicată a Infocentru ANCOM.

Acestă platformă îți oferă și informații detaliate despre modificarea, prelungirea și încetarea contractelor  cu operatorii telecom.
De asemenea, dacă ai întrebări punctuale, poți să le adresezi ANCOM prin intermediul aplicației de chat din dreapta jos.
_______________________________________
Cine este și ce misiune are ANCOM

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este arbitrul pieței de comunicații din România.

Este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Pentru info suplimentare despre ANCOM vizitează www.ancom.ro.
Acoperirea cu semnal mobil pe teritoriul României o poți consulta pe aisemnal.ro.

Descarcă și o broșură utila redactată de ANCOM: Brosura_InfoCentru_ANCOM_2019
______________________________________
Imagine de Free-Photos de la Pixabay)

Adaugă comentariu