Închide

Ce vrei să cauți?

Povestiri din București. Cel mai plimbat, copiat și furat monument

În septembrie 1906, regele Italiei, Victor Emmanuel al III-lea, trimitea în dar omologului său Carol I o copie a Lupoaicei de pe Capitoliu.
Monumentul instalat apoi la București marca un sfert de veac de când Carol devenise rege și 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către Imperiul Roman.
Interesant este că între anii 1921-1926, statul italian a mai dăruit României, ca semn de apartenență la Comunitatea Etnică Latină, încă patru replici ale Lupoaicei, instalate la Timișoara, Târgu Mureș (mutată ulterior la Turda), Cluj și Chișinău – ultima fiind topită de ruși în 1940.
Ar mai trebui spus că, după unii arheologi, originalul, aflat la Roma, ar fi fost turnat în bronz de un sculptor etrusc, acum 2500 de ani. Alții sunt de părere că este mai recent, de prin evul mediu timpuriu.
Oricum, la 1471, monumentul exista, fiind înseriat în colecțiile Vaticanului.

povestiri din Bucuresti

Întorcându-ne la București, merită menționată istoria stranie a Lupoaicei care i-a alăptat – spune legenda – pe cei doi întemeietori ai Romei, Romulus și Remus.
A fost demontată, mutată și reinstalată prin oraș în 1908, 1931, 1965, 1997 și 2010, fără motive clare.
Astăzi a ajuns pe amplasamentul inițial, la intrarea pe strada Lipscani.

De asemenea, Lupoaica a fost furată de cîteva ori, în intregime sau doar „puii” Romulus și Remus. Din fericire, a fost recuperată de fiecare dată.

Este și cel mai multiplicat monument din România. Replici realizate în țară au instalate și în Alba Iulia, Blaj, Brad, Brașov, Constanța, Cristeștii Ciceului, Dej, Galați, Iernut, Leșu, Luduș, Maieru, Năsăud, Săcele, Satu Mare, Sighișoara, Târgu Mureș, Târnăveni, Toplița, Zalău.

Pe aceeași temă:
Așteptând să intri la Ipsilanti Vodă
Cu cât s-a înălțat Calea Victoriei în 300 de ani
_________________________________________________
Fotografii needitate (doar redimensionate) făcute la lumina ingrată a amiezii, pe modul auto, cu noul Samsung Galaxy A71, partenerul proiectului Povestiri din București.
(va urma)

 

 

Adaugă comentariu