telecom

Securitatea viitoarelor rețele 5G este importantă – toată lumea e de acord. Dar cine stabilește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceste rețele pentru a fi considerate sigure?
Deocamdată, cei mai vocali pe acest subiect sunt unii politicieni.
În background lucrează însă, de mai mulți ani, experții și cei care au cu adevărat competențe în domeniul telecom, din lumea întreagă.

Avem în sfârșit standarde de securitate 5G
GSMA este o organizație profesională uriașă: reunește peste 750 de operatori telecom și 400 furnizori de tehnologie pentru comunicații. Împreună cu experții în standarde de comunicații mobile (3GPP), a publicat anul trecut documentația NESAS (Network Equipment Security Assurance Scheme), proiect laborios.
Pe scurt și colocvial, NESAS este un set de reguli de securitate, testare și auditare pe care trebuie să le îndeplinească un furnizor de tehnologie 5G pentru a fi sigur din punct de vedere al securității cibernetice.
Dacă un echipament – oricare ar fi el – poartă ștampila NESAS, atunci este sigur pentru a fi integrat în rețeaua telecom.

NESAS, standard acceptat și susținut de toți cei care contează
NESAS este acceptat și susținut, ca bază unificată de securitate cibernetică, de către principalii  furnizori de tehnologie 5G:  Huawei, Ericsson și Nokia.

Principalele autorități de reglementare pe piața telecom din Europa susțin de asemenea acest standard: Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA), Autoritatea Federală de Securitate Cibernetică a Germaniei (BSI), Agenția Națională a Franței pentru Sisteme Informatice (ANSSI)

NESAS este acceptat și sprijinit de cei mai mari operatori telecom din lume, printre care Vodafone, Orange, Deutsche Telekom, Telefonica, China Mobile.

De ce e nevoie de NESAS
UE a comunicat deja că ar trebui să existe un set unic de criterii pe care jucătorii din piața 5G ar trebui să le respecte în ceea ce privește securitatea cibernetică. Mare parte dintre experții telecom europeni sugerează utilizarea standardului NESAS, deoarece este recunoscut la nivel global. Date fiind aceste realități europene, România ar putea să îl adopte și ea.

În industria comunicațiilor mobile nu este folosit în acest moment un standard unic de securitate a rețelelor și echipamentelor. Adică, o certificare de securitate valabilă pe toate piețele și recunoscută de toți cei implicați în telecom.
Autoritățile de reglementare telecom, dar și operatorii nu au un punct de referință de la care să pornească în evaluarea unui furnizor de echipamente și tehnologie. Criteriile de evaluare sunt fragmentate.
NESAS este primul astfel de standard, iar certificările NESAS pot garanta securitatea rețelelor în momentul în care operatorii cumpără tehnologie.

Avantaje adoptării NESAS
Dacă NESAS este adoptat pe scară largă, standardele de securitate nu mai sunt fragmentate ca acum, în funcție de țară și operator. Cu NESAS, devenit standard global, furnizorii de echipamente trec printr-un singur proces complet de certificare, ceea ce reduce semnficativ costurile dezvoltării rețelelor 5G.

Tehnologia Huawei a trecut examenul NESAS
Echipamentele 5G ale Huawei pentru rețeaua wireless și cea de bază au fost certificate de sistemul GSMA de asigurare a securității echipamentelor de rețea – NESAS, „devenind astfel o alegere practică pentru industrie și un factor important de luat în considerare pentru toate piețele regionale” – după cum spun oficiali ai companiei..
Echipamentele 5G Huawei au trecut 20 de categorii de evaluare, care definesc cerințele de securitate, și un cadru de evaluare pentru dezvoltarea produselor 5G, precum și pentru procesele privind ciclul de viață al produsului.

Drept concluzie
Cum NESAS este susținut de principalii operatori telecom din lume, de principalii furnizori de echipamente 5G (chiar dacă sunt concurenți), de autoritățile de reglementare ale UE, Germaniei și Franței, este greu să găsești argumente de respingere a acestui standard și mai ales împotriva echipamentelor certificate astfel.
Are și avantajul că, odată adoptat de nivelul UE drept criteriu unic și sigur, disputele economice și politice sterile despre rețelistica 5G s-ar sfârși, iar operatorii ar putea să se concentreze eficient de dezvoltarea serviciilor.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close