Recrutarea de personal se automatizează. Trei exemple, bazate de inteligență artificială.
Poate mai corect e ca angajarea să fie făcută de roboți
Cel mai vechi CV pe care îl cunoaștem este cel al lui Leonardo da Vinci (foto), scris la 1482. De atunci, recrutarea personalului nu s-a schimbat prea mult.
Pandemia a dus la situații de neconceput altădată: companiile angajează personal care să lucreze de acasă fără o întâlnire reală, față în față.
Totodată, unii șefi de resurse umane se bazează pe instinctul lor în a alege oamenii potriviți, deși subiectivismul contează mult: un candidat care termină aceeași universitate cu recrutorul are șanse mai mari să obțină postul, de exemplu.
Bryq, un start-up din Atena, a creat un chatbot care ar alege mai onest viitorii angajați dintre cei care și-au depus CV-urile. Chatbotul pune o serie de întrebări candidatului, întrebări care dezvăluie, printr-un scor, cât de potrivită îi este personalitatea cu cerințele postului.
Astfel, prejudecățile managerului de resurse umane (femeie/bărbat, vârstă, aspect fizic, culoarea pielii) n-ar mai conta, nefiind luate în calcul de chatbot.
Bryq a obținut recent o finanțare de 1,2 milioane de euro.
Roboții ne dau peste mână și la descrierea postului
Startup-ul Textio constată că descrierile de posturi libere din anunțurile de angajare sunt scrise de obicei prost și alungă candidații valoroși. Așa încât a creat un software bazat pe machine learning, care optimizează fiecare cuvânt din descrierea jobului.
Da, poți cere un demo.
Tu nici nu știi cine te analizează în timpul interviului
Compania de resurse umane HireVue vinde o aplicație AI care analizează expresiile faciale, tonul vocii, lexicul folosit de candidați în timpul videointerviurilor de angajare și stabilește un scor.
Pe canalul YT al companiei găsești și sfaturi despre cum să ai succes la interviurile video.
(Știri apărute în newsletterul Civilization.)