Închide

Ce vrei să cauți?

Cresc prețurile de vânzare ale apartamentelor, precum și numărul de tranzacții la nivel național

Analiză prezentată de Storia

Prețurile de vânzare ale apartamentelor din marile orașe și numărul de tranzacții imobiliare au crescut în aprilie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut – reiese din datele sintetizate de Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX.
Astfel, în luna aprilie a.c., prețurile apartamentelor scoase la vânzare au înregistrat o creștere medie de 14% comparativ cu luna aprilie a anului trecut.
Prețul mediu solicitat pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a ajuns la 1.904 euro/metru pătrat la nivelul celor mai mari orașe analizate.
În luna aprilie 2024, numărul total al tranzacțiilor de unități individuale la nivelul întregii țări a fost de 15.168, cu 50% mai mare comparativ cu luna aprilie 2023, și depășește, totodată, nivelul din ultimii trei ani, conform celor mai recente date ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Pe plan național, în primele patru luni din acest an, pe piața imobiliară din România au avut loc aproape 54.000 de tranzacții, în creștere cu 26% comparativ cu perioada ianuarie – aprilie 2023, indică datele ANCPI.

De asemenea, proprietățile se tranzacționează mai rapid: timpul în care anunțurile cu proprietăți de vânzare sunt afișate pe Storia a scăzut în aprilie 2024 cu 49% față de luna aprilie 2023 și cu 14% față de luna martie 2024.
„Analizând datele recente, observăm semnale de revenire a cererii pe piața imobiliară. În aprilie 2024 am înregistrat o creștere impresionantă de 53% la nivelul contactărilor, comparativ cu aceeași lună din 2023. Aceste semnale puternice de revigorare a pieței imobiliare sugerează un interes crescut din partea investitorilor și a cumpărătorilor și indică o tendință de creștere semnificativă a prețurilor, în contrast cu creșterile modeste înregistrate în 2023”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

storia

În București, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost în luna aprilie 2024 de 1.845 euro/metru pătrat.
Astfel, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în aprilie 2024, de 1.835 euro/metru pătrat, cu 16% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior și cu 1% mai mare față de luna martie 2024.
Apartamentele vechi au avut un preț de 1.856 euro/metru pătrat, cu 15% mai ridicat față de luna aprilie a anului trecut și cu 5% mai mare față de cel din luna martie a anului curent.

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară
Comparând prețurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din orașele analizate de Storia, observăm o serie de diferențe.
Astfel, în Cluj-Napoca, Constanța și Craiova regăsim cea mai mică diferență de preț între cele două tipuri de imobile (noi versus vechi), cu o diferență de +1% în favoarea apartamentelor noi, care sunt mai scumpe. De asemenea, cea mai mare diferență de preț se regăsește în Sibiu, unde apartamentele noi sunt mai ieftine cu 8% comparativ cu apartamentele vechi. În București și Iași prețurile apartamentelor noi sunt mai mici decât prețurile apartamentelor vechi, cu -1%, respectiv -3%.

Cluj-Napoca: În luna aprilie a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.680 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.691 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat comparativ cu aprilie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.666 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.

storia

Iași: În aprilie 2024, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Iași a fost de 1.576 euro/metru pătrat. De asemenea, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 10% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.558 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 16% comparativ cu luna aprilie 2023, prețul pe metru pătrat fiind de 1.613 euro.

storia

Constanța: În aprilie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Constanța a fost de 1.729 euro/metru pătrat. De asemenea, în luna aprilie a.c., apartamentele noi au avut un preț de cerere de 1.733 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior. Apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 12% mai ridicate față de luna aprilie 2023, ajungând la o valoare de 1.724 euro/metru pătrat.

Poți citi o analiză detaliată realizată de Storia despre prețurile de pe piața imobiliară din București, Constanța, Iași, Oradea, Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara, Craiova, aici.

Citește și cum au evoluat prețurile chiriilor în București și alte orașe mari din România.

Despre Storia
Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, este locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele.
Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare.
În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei patru pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte. În 2024, indexul a fost actualizat cu secțiunea „Vocea Cartierelor” în care sunt integrate date subiective despre cartiere, obținute direct de la locuitorii din fiecare zonă evaluată. Oricine dorește să-și evalueze cartierul în care locuiește este invitat să completeze chestionarul de pe trai.storia.ro.

 

 

Adaugă comentariu