Închide

Ce vrei să cauți?

Ce îi interesează pe români atunci când caută apartamente de vânzare sau de închiriat

O analiză Storia

Ai de vândut sau de închiriat un apartament? Cauți să cumperi sau să închiriezi unul?
Storia, platforma de anunțuri care aduce mai multă claritate în imobiliare, dezvăluie informații relevante și foarte utile despre preferințele utilizatorilor, pe baza cărora poți să îți eficientizezi căutările.
Cele mai căutate apartamente de închiriat sau de cumpărat
La categoria apartamentelor de închiriat, cele mai căutate apartamente din ultimele 6 luni au fost cele construite între 2001-2020 (46%), urmate de cele construite între 1991-2000 (29%). Următoarele în top sunt apartamentele construite între 1977-1990 (19%), iar pe ultimele locuri se află cele construite după anul 2020 (4%) și cele construite înainte de anul 1977 (2%) – semn că românii evită locuințele edificate înainte de cutremur.
La categoria apartamentelor de vânzare, cele mai căutate apartamente din ultimele 6 luni au fost cele construite între 1977-1990 (46%), urmate de cele construite între 2001-2020 (26%). Următoarele în top sunt apartamentele construite între 1991-2000 (17%), iar pe ultimele locuri se află cele construite înainte de 1977 (6%) și cele construite după anul 2020 (4%).

Evoluția interesului pentru apartamente de cumpărat în funcție de preț
„În ultimele șase luni, adică în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024, căutările pentru apartamentele cu prețuri între 100.000 și 150.000 euro au crescut cu 46%, iar cele pentru apartamentele cu prețuri de peste 150.000 euro au înregistrat o creștere de 47% comparativ cu perioada mai-octombrie 2023. Această creștere indică un interes crescut pentru proprietăți mai costisitoare și reflectă o schimbare în preferințele cumpărătorilor”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Ce tipuri de apartamente caută românii, în funcție de numărul de camere
În ultimele șase luni (noiembrie 2023 – aprilie 2024), majoritatea utilizatorilor au căutat apartamente cu două sau trei camere, atât la categoria apartamentelor de închiriat, cât și la categoria apartamentelor de vânzare, indicând preferința pentru spații de dimensiuni moderate, potrivite pentru nevoile familiilor mici sau a cuplurilor.
Garsonierele au înregistrat cele mai mici creșteri atât pe segmentul achizițiilor, cât și pe cel al închirierilor, în timp ce apartamentele cu două, trei sau patru camere au fost cele mai căutate. Astfel, se confirmă tendința de creștere a căutărilor de apartamente mai spațioase și implicit o nevoie crescândă a românilor de a trăi într-un spațiu mai generos. Conform datelor Eurostat, în anul 2022 media numărului de camere per persoană din Uniunea Europeană era de 1,6 camere, iar România se afla pe ultimul loc, alături de Polonia, având o suprafață medie de persoană de 1,1 camere, cea mai mică suprafață din Uniunea Europeană.

storiaAșadar, utilizatorii Storia interesați de achiziționarea unei locuințe au căutat în ultimele șase luni preponderent apartamente cu două camere (40%) și apartamente cu trei camere (38%), urmate fiind de apartamentele cu patru camere (14%) și de cele cu mai mult de patru camere (3%), pe ultimul loc în căutări aflându-se garsonierele (5%).

Care sunt cel mai des utilizate filtre de căutare pe Storia
În perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024, cel mai des utilizate 10 filtre pentru căutarea apartamentelor de vânzare au fost: preț maxim (49%), număr camere (46%), suprafață minimă (18%), preț minim (16%), etaj (11%), anul minim de construcție (10%), suprafață maximă (7%), tipul proprietății (5%), anul maxim de construcție (4%) și vechimea anunțului (4%).

storiaPentru apartamentele de închiriat, cele mai utilizate filtre au fost: preț maxim (59%), număr camere (47%), preț minim (21%), suprafață minimă (7%), etaj (4%), suprafață maximă (3%), căutare în descriere (3%), vechimea anunțului (3%), tipul proprietății (3%) și anul minim de construcție (2%).

Mai multe informații foarte utile în identificarea celor mai potrivite apartamente în ampla analiză Storia – click aici.

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare în cunoștință de cauză.

Despre Storia
Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, este locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele.
Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare.
În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei patru pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte. În 2024, indexul a fost actualizat cu secțiunea „Vocea Cartierelor” în care sunt integrate date subiective despre cartiere, obținute direct de la locuitorii din fiecare zonă evaluată. Oricine dorește să-și evalueze cartierul în care locuiește este invitat să completeze chestionarul de pe trai.storia.ro.

Adaugă comentariu