Închipuiți-vă două autocare pline cu oameni, 90 de persoane în total.
Acești oameni nu mai există. Sunt cei care și-au pierdut viața anul trecut în accidentele de muncă din România, cu consecințe tragice pentru familiile lor și cu daune legale și de imagine pentru organizațiile în care lucrau.
Iar numărul total de astfel de accidente de muncă, la nivelul 2023, este impresionant: 4.862 de persoane au suferit mutilări, traume psihice și fizice sau s-au aflat în incapacitate de muncă.
Aceste statistici dramatice se datorează unei mentalități naționale care, în multe cazuri, se încăpățânează să nu se schimbe: destui dintre angajați își spun la locul de muncă „lasă că merge și așa” sau „lasă că nu o să mi se întâmple tocmai mie”. Totodată, sunt și situații când managementul este superficial în asigurarea și respectarea normelor de securitate în muncă, norme sacrificate adesea din rațiuni de productivitate sau din indolență.
O inițiativă de civilizație în muncă și, totodată, o invitație la responsabilitate
Un panou fotovoltaic este destul de greu, cântărește între 18 și 23 de kilograme. Instalarea se face adesea la înălțime, de pildă pe acoperișuri. Nerespectarea procedurilor în manipularea și instalarea acestor panouri înseamnă riscuri serioase de accidentare.
ENGIE Romania a instalat până acum în țară un număr impresionant de peste 115.000 de panouri fotovoltaice, cu zero accidente, demonstrând că este un partener de business responsabil. Compania pune, astfel, în centrul tuturor proiectelor pe care le derulează preocuparea neechivocă pentru tot ceea ce înseamnă securitate și sănătate în muncă.
În acest sens, printr-o inițiativă de comunicare mai mult decât oportună, ENGIE Romania invită persoanele decidente din cadrul organizațiilor autohtone să mediteze asupra adevărului că măsurile stricte și coerente de sănătate și siguranță în muncă reprezintă cea mai valoroasă investiție, care, în niciun caz, nu trebuie privită drept (încă) o cheltuială. Viața și sănătatea angajaților este mai presus decât orice maximizare a profitului, iar în acest domeniu nu există soluții de compromis în crearea unui mediu de lucru sigur.
Merită să reamintim câteva dintre consecințele nerespectării unor proceduri de siguranță în activitate. Astfel, incidentele de muncă generează scăderea productivității prin afectarea fizică și psihică a personalului sau prin măsurile de limitare a activității impusă de autorități până la remedierea neregulilor. Reputația organizației are de suferit, iar finanțele se pot resimți, din cauza amenzilor sau a despăgubirilor acordate victimelor.
Pe pagina ENGIE Romania Credem în siguranță (click!) găsiți in extenso și bine sintetizate beneficiile pentru organizație și pentru angajați ale introducerii și respectării riguroase a măsurilor de sănătate și siguranță în muncă.
Este o lectură utilă și obligatorie pentru toți cei care activează în mediul economic.