Închide

Ce vrei să cauți?

Campofrio. Alioli. Jamon. Real Madrid. De week-end

Campofrio la restaurant Alioli
Campofrio la restaurant Alioli

Alioli – explic celor care nu l-au încercat până acum – este mujdeiul în varianta spaniolă. Mai soft, cremos ca maioneza, preparat cu lapte și ulei de măsline.
Neavând esențele puternice ale celui românesc, merge la aproape orice preparat sau ca gustare pe un colț de pâine, la începutul mesei.

Campofrio la restaurant Alioli

Alioli este și numele unui restaurant spaniol, aflat pe Popa Tatu colț cu Știrbei Vodă. Plănuisem să trec pe acolo într-o vreme, dar cum se întâmplă cel mai adesea cu planurile, n-a fost să fie.
Până săptămâna trecută, când am primit o invitație de la Campofrio: „Aniversăm 15 ani în România la restaurant Alioli. Vii?”.
Nu-mi era prea clar ce-i cu  Campofrio. Aveam să aflu că e brand spaniol, vechi de 60 de ani, care a pornit din Andalucia, s-a statornicit apoi în Italia, Franța, Belgia, Germania și apoi în România.

Dacă în Spania produce specialități de mezeluri ca  Jamon Iberico, Serrano, Chorizo, pentru fiecare țară în care și-a fixat steagul Campofrio a ales specialitățile tradiționale locului  – Prosciutto crudo,  Jambon d’Ardennes, Mousse de canard, Ring salami sau la noi cârnații cabanos, specialitatea din ceafă afumată, salamul ardelenesc crud uscat sau specialități de curcan.

Campofrio a lansat la aniversare un site pe care călătorești cu mouse-ul de-a lundul Europei, descoperind povești despre rețete, mezeluri și condimente,  inclusiv despre Jamon Iberico, probabil cea mai fină șuncă din lume, maturată uneori patru ani în aerul de munte și obținută din purcei lăsați liberi în pădurile de stejar pentru a alerga în voie și a se hrăni cu ghindă.

Alioli este restaurantul în care puteți gusta Jamon Iberico by Campofrio, feliat cu artă de chef-ul  Juan.
Juan care, secondat de Bucătărescu (aka Dan-Silviu Boerescu) – foto, a făcut și o demonstrație de preparare cum scrie la carte a paella.
Altfel, Alioli, cu personal trăit o vreme în Spania, este sediul Fan Club Real Madrid Romania și, datorită autenticității sale, un restaurant preferat de comunitatea spaniolă din București.

(Post marcat cu „P” de la „Scris de Plăcere”)

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Prezint scuze, dar alioli cu lapte e o crimă la adresa spaniolilor tradiționaliști *(laptele e trecut la cel mai lucru rău posibil care i s-ar putea întâmpla lui alioli până și pe Wikipedia). Poate vă refereați la ou?
  Numai bine,

 2. #2 Comentariu nou

  @Monica: Intalnim si varianta cu lapte in loc de ou. Mai ales in restaurante, unde prezenta oului crud in retete, vara, in zilele cu peste 30 de grade, prezinta serioase riscuri.

 3. Salut, Monica,

  Este foarte corect ce spui, reteta traditionala de alioli presupune ou. De multi ani insa, din motivele invocate de Victor mai sus, oul a fost inlocuit cu o pasta ce contine oua si conservanti si care se pastreaza la congelator pentru a putea fi folosita pe termen lung in bucatariile restaurantelor. Noi incercam sa evitam folosirea unor astfel de ingrediente, asa ca am preferat varianta cu lapte.
  Va asteptam cu mare drag sa gustati pasta Alioli la noi, lumea zice ca e tare buna!

 4. Eu cred ca P-ul vine de la „scris cu pofta” 😀

Adaugă comentariu