Închide

Ce vrei să cauți?

Despre Edge Artificial Intelligence cu statisticianul Mihai Răuță, director Raiffeisen Bank

Gadgeturile noastre – telefoane, camere foto, IoT – sunt mici creiere care iau decizii independent. Totodată, alcătuiesc un uriaș creier dotat cu Inteligență Artificială, care învață în timpul funcționării cum să facă treabă mai bună.

Statisticianul Mihai Răuță, Director Retail Risk Raiffeisen Bank, a povestit recent la SAS Analytics Roadshow 2020 cum se întâmplă.

Hobby-ul meu este să fotografiez păsări și pentru asta îmi trebuie o cameră foto cât mai performantă, cu un autofocus cât mai bun – explică el.
Zilele trecute, am primit un mesaj prin aplicația de pe telefon cum că a apărut un upgrade la camera mea foto.
Era vorba despre actualizarea funcției real time eye autofocus, care funcționează acum nu numai pentru subiecți oameni, ci și pentru subiecți animale.
Am testat pe cățel și am constatat că algoritmii fac o treabă fantastică.

Cum se întâmplă asta?
Camera foto ia automat cele mai bune decizii pentru că funcționează pe baza Edge Artificial Intelligence. Asta înseamnă că hardware-ul camerei procesează intern algoritmii, utilizând datele transmise de senzori.
Altfel spus, funcționarea AI este mutată de pe servere pe device și nu mai e nevoie de conexiune online, ceea ce înseamnă securitate mai bună și costuri de trafic mai mici.
______________________________________

Un echipament cu Edge AI ia decizii și acționează în milisecunde, ceea ce e important pentru roboți sau automobile fără șofer.
Pentru dispozitivele portabile, Edge AI aduce și beneficiul consumului redus de energie.
______________________________________

Natural, Edge AI face posibilă Federated learning (sau Collaborative learning), o tehnică de tip Machine Learning; în timp ce funcționează, echipamentele care rulează Edge AI transmit către servere date anonimizate. Astfel algoritmii AI sunt antrenați și modele de decizie automată sunt transmise pe device-urile altor utilizatori.
Federated learning este aplicată cu succes în medicină, de pildă.

Raiffeisen Bank România a început proiectele de AI în riscul bancar încă din 2006, când a creat un model pentru creditul cu buletinul – spune directorul Raiffeisen Bank.
Azi, lucrăm pe modele AI livrate de SAS, bine validate de către toate instituțiile de reglementare.
Modelele AI în riscul bancar ne permit și să detectăm anomalii spre analiză, de pildă o scădere a ratei de aprobare a creditelor într-o anumită regiune.
__________________________

Compania americană SAS este lider în producția de software de analiză de date (Business Analytics) și Inteligență Artificială de peste 40 de ani, conform Gartner.
Soluțiile SAS sunt folosite de companii din întreaga lume pentru a împiedica frauda, pentru gestiunea riscurilor sau crearea unor servicii mai bune pentru clienți.
În România, soluțiile SAS sunt folosite de companiile care lucrează cu volume mari de date, cum sunt băncile.
Peste jumătate din băncile de top utilizează soluțiile SAS în zonele de credit risk scoring, customer intelligence și anti money laudry.
Companii telecom, de energie, de utilități și de producție iau de asemenea decizii strategice cu ajutorul SAS.

Adaugă comentariu